Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Οι 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν θες επίπεδη κοιλιά

Φυσιολογικά, ένα υγιές έντερο, έχει τρισεκατομμύρια φιλικούς οργανισμούς- βακτηρίδια που αποτελούν τη χλωρίδα του.

Αυτά εκριζώνονται με το άγχος, τα παρασιτοκτόνα από τις τροφές και τα αντιβιοτικά. Τότε αρχίζει η δυσβίωση του εντέρου, όπου τα παθογόνα μικρόβια υπερτερούν και αρχίζουμε να έχουμε φουσκώματα, αέρια, μετεωρισμό που στο σύνολο τα αποκαλούμε «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου».

Ποιες όμως τροφές συνήθως μας ενοχλούν και πρέπει να αποφεύγουμε;

1α. Γαλακτοκομικά


Ο καθένας μας μπορεί να έχει από ήπια ως σοβαρή δυσανεξία στη λακτόζη, χωρίς καν να το γνωρίζει. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο του γάλακτος και πολλοί έχουν έλλειψη λακτάσης (βήτα- γαλακτοσιδάση) του ενζύμου που απαιτείται για την πέψη του σακχάρου του γάλακτος. Πλέον υπάρχει σε συμπλήρωμα το οποίο μπορεί να τους ανακουφίσει.
Συνήθως το φούσκωμα εμφανίζεται όταν καταναλώνεται γιαούρτι γιατί είναι προϊόν ζύμωσης. 

1β. Σιτάρι
Η γλουτένη που περιέχεται στο σιτάρι μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και «φούσκωμα». Υπάρχει η σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη και τη νόσο της κοιλιοκάκης, η οποία τεκμηριώνεται αιματολογικά και απαιτεί αυστηρή διατροφή αποχής από τη γλουτένη. 
Οι περισσότεροι όμως απλά ενοχλούνται με δυσφορία, φούσκωμα, ευερεθιστότητα , αέρια και όταν προσέξουν τη διατροφή τους ανακουφίζονται.

Αποφύγετε ψωμί, ζυμαρικά, κριθάρι, βρώμη και σως που περιέχουν γλουτένη και βάλτε στη θέση τους προϊόντα ελεύθερα γλουτένης.


2. Φυτικές ίνες
Υπάρχουν πια παντού. Πολλοί άνθρωποι με «άρρωστο έντερο» όταν ειδικά δεν είναι και συνηθισμένοι, με το που αρχίζουν να βάζουν αυξημένο αριθμό φυτικών ινών στη διατροφή τους «πρήζονται». Γι’ αυτό και οι περισσότεροι παραπονιούνται όταν τρώνε σαλάτες ή ψωμί ολικής.
Καλό θα ήταν να περιορίσετε τις ωμές σαλάτες το βράδυ ή και να αποφύγετε εντελώς να φάτε σαλάτα, τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσετε. Θα πρέπει να αφουγκραστείτε το σώμα σας και να καταλάβετε ποιο λαχανικό είναι αυτό που σας ενοχλεί.

3. Αποφεύγετε τα πολλά φρούτα
Είτε επειδή είναι πολύ όξινα ή λόγω των αυξημένων φυτικών ινών (φλούδα με πηκτίνη στο μήλο, σπόρια στα ακτινίδια και φράουλες) μπορεί να σας ενοχλήσουν. Περιορίστε τα.

4. Αποφύγετε τα όσπρια
Ειδικά τα φασόλια περιέχουν έναν ολιγοσακχαρίτη, τη ραφινόζη η οποία φτάνει άπεπτη στο παχύ έντερο, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν το ένζυμο (άλφα- γαλακτοσιδάση) που τη διασπά.