Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η ωμοφαγική δίαιτα: Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα-Ποιοι την προτιμουν

Αν και είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες – θυμήσου που γνώρισε η Σαμάνθα Τζόουνς του ''SATC'' τον αγαπημένο της Σμιθ Τζέρομ; Μα φυσικά στο εστιατόριο ''Raw''- ως μέθοδος αποτοξίνωσης, η ωμοφαγική διατροφή έγινε τον τελευταίο καιρό η απόλυτη μόδα του fitness.


Αντί να την ακολουθήσουν για μια εβδομάδα με σκοπό την αποτοξίνωση του οργανισμού, επώνυμοι και μη, ενδίδουν στην κατανάλωση τροφών που δεν έχουν μαγειρευτεί σε θερμοκρασία που να ξεπερνά τους 45-50 βαθμούς κελσίου!

Η ωμοφαγία, βασίζεται, ταυτόχρονα στην θεωρία ότι οι περιττές ουσίες στον οργανισμό είναι η βασική αιτία επιπλέον βάρους. Άρα, όταν καταναλώνεις τροφές που αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό σου, μπορείς να αποφύγεις την αύξηση βάρους.

Το μοντέλο Κάρολ Αλτ (Carol Alt) ακολουθεί την ωμοφαγική διατροφή εδώ και 17 χρόνια και όπως εκμυστηρεύτηκε στο δίκτυο Shine του yahoo, ο ωμός τρόπος διατροφής της την έχει βοηθήσει να θεραπεύσει πονοκεφάλους, στομαχικά προβλήματα, ακόμα και τις αλλεργίες που πάθαινε παλιότερα ενώ πλέον ζει τη ζωή της γεμάτη ενέργεια, χωρίς πρηξίματα ενώ ακόμα και τα κρυολογήματα δεν την πλήττουν πια. Όλη αυτή η θετική αντιμετώπιση της Αλτ, εκφράστηκε μέσα από το βιβλίο διατροφής και συνταγών που έγραψε με τίτλο ''Easy Sexy Raw'' (Εύκολα, Σέξι, Ωμά)!

Το πάλαι ποτέ διάσημο μοντέλο σημειώνει μάλιστα πως το μαγείρεμα των τροφών καταστρέφει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους στοιχεία ενώ αντίθετα η κατανάλωση των ωμών τροφών, σε βοηθά να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Τι είναι βασικό να γνωρίζεις: Οι ωμοφάγοι δεν ψήνουν, δεν τηγανίζουν και δεν βράζουν τα φαγητά τους. Απλά τα μουλιάζουν, τα χτυπάνε στο μπλέντερ, τα μαρινάρουν, τα αφυδατώνουν στον αφυγραντή. Στον αφυδρατήρα, μπορείς να φτιάξεις άλλωστε, τσιπς πατάτας, κολοκύθας, κρεμμυδιού, παντζαριού και ό,τι άλλο φανταστείς!

Τι θα ξεχάσεις: το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη, τα αβγά και τον καφέ.

Τι θα μάθεις να αγαπάς: τα εποχικά λαχανικά και φρούτα, ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς, σπόρους, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, φύτρα (από φακές, φασόλια κ.ά.), όσπρια, γάλα καρύδας, φύκια, βότανα και μπαχαρικά!

Ως υποκατάστατο της ζάχαρης, οι ωμοφάγοι χρησιμοποιούν μέλι, νέκταρ αγαύης, σιρόπι από γιακόν, στέβια και ξυλιτόλη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντικαθίστανται με γάλατα φυτικής προέλευσης (π.χ. γάλα αμυγδάλου), ο καφές με διάφορα τσάγια, γκουαρανά και κακάο, ενώ το ωμοφαγικό ψωμί έχει σαν βάση τον λιναρόσπορο.

Διάσημοι οπαδοί της ωμοφαγικής δίαιτας: η Ντέμι Μουρ, ο Στινγκ και η Μαντόνα!


Τα πλεονεκτήματα: 

Ακολουθώντας ωμοφαγική διατροφή, τρως φαγητό σε ποσότητα ακόμη και 5 φορές μικρότερη σε σχέση με τα μαγειρεμένα, αφού ο οργανισμός παίρνει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιλαμβάνεται το σημείο κορεσμού πιο εύκολα

Μαθαίνεις να ασχολείσαι περισσότερο με την μαγειρική των τροφών, πράγμα που σημαίνει πως δεν γεμίζεις τον οργανισμό σου με τυποποιημένα και επεξεργασμένα προϊόντα και συντηρητικά στοιχεία.

Τα μειονεκτήματα:
Οι μύες ατονούν εξαιτίας της μικρής πρόσληψης πρωτεϊνών και αμινοξέων από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Όπως και στην χορτοφαγία, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης αναιμίας.

Για να υπάρχει ποικιλία στην ωμοφαγική διατροφή σου, πρέπει να δίνεις σημαντικά ποσά σε εξωτικά φρούτα και σούπερ τροφές!

Η πραγματικότητα για το μαγείρεμα των τροφών: οι ειδικοί επιμένουν πως εφόσον ακολουθείς ασφαλείας, τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών όχι μόνο δεν αλλοιώνονται αλλά ενεργοποιούνται κιόλας!

Ακόμα, το κατάλληλο μαγείρεμα, μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια και μικροοργανισμούς που κρύβονται στις τροφές!

Και κιλά; Χάνεις; Η κατανάλωση τροφών χαμηλών σε θερμίδες, επιτείνει τη μείωση του μεταβολισμού ενώ και η ατονία των μυικών ομάδων, δεν σε βοηθά να γυμνάζεσαι όσο θα ήθελες. Έτσι, ουσιαστικά φτάνεις να μπουχτίζεις από τις σαλάτες και να μένεις στάσιμη στο βάρος σου.

Εναλλακτικά, μπορείς να τηρείς την ωμή δίαιτα στο βαθμό που σου ταιριάζει!

Μπορείς να δοκιμάσεις την αύξηση των ωμών τροφών στο διαιτολόγιό σου, χωρίς να απορρίψεις εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα είδη ζωικής προέλευσης. Η ισορροπία ανάμεσα σε τροφές μαγειρεμένες και ωμές είναι η καλύτερη για την περίπτωσή σου.

Σκέψου απλά ότι θρεπτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο της ντομάτας, ενεργοποιείται καλύτερα όταν η ντομάτα μαγειρευτεί! Επιπρόσθετα, δεν χρειάζεται να ψάχνεις τροπικά φρούτα για να καταναλώσεις, προτίμησε μεσογειακά φρούτα και λαχανικά και θα χάσεις...κιλά και πόντους (και όχι μυς)!


womenonly