Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Χάστε 6 κιλά σε 7 ημέρες με την express δίαιτα των γιορτών!

Πώς απαντάει η επιστήμη στο αγωνιώδες αίτημά μας να χάσουμε περιττό βάρος εδώ και τώρα; Υπάρχει ασφαλής αλλά και εύκολος τρόπος να απαλλαγούμε από το λίπος;

Αυτή τη φορά έχετε δώσει όρκο τιμής να γράψετε το δικό σας φωτεινό κεφάλαιο στην ιστορία των χριστουγεννιάτικων πάρτι. Δεν θα χάσετε την ενέργειά σας αλλά θα σταθείτε λαμπερή με το μαύρο σας φόρεμα επιδεικνύοντας ένα σώμα λεπτό και σφριγηλό, χωρίς ίχνος ταλαιπωρίας από τα ξενύχτια που έχουν προηγηθεί όλο το μήνα. Ωστόσο, ακριβώς σε αυτή τη φάση του χειμώνα, φαίνεται να είναι όλο και πιο δύσκολο να απομακρύνετε τα περιττά κιλά και ταυτόχρονα όλη την κούραση της χρονιάς. Σύμφωνα δε με αμερικανική έρευνα, εννέα στις δέκα γυναίκες υποφέρουν από το λεγόμενο σύνδρομο τοξικού λίπους, μια κατάσταση στην οποία συσσωρεύουμε λίπος αλλά και στρες με πολύ γρήγορους ρυθμούς. 


Οι ειδικοί που προσπαθούν να εντοπίσουν την πραγματική αιτία για την εξάπλωση αυτού του είδους παχυσαρκίας ανακάλυψαν ότι καθώς οι γυναίκες γίνονται όλο και πιο πολυάσχολες, καταναλώνουν ολοένα και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα. 


Η αύξηση που παρατηρείται φτάνει σε ποσοστό μέχρι και 24% κάτω από αυτές τις συνθήκες, ανατρέποντας την ισορροπία ανάμεσα στα ω-6 λιπαρά και τα αντίστοιχα ω-3. Αν υπολογίσουμε ότι η ιδανική αναλογία κατανάλωσης ανάμεσα στις δύο κατηγορίες λιπαρών οξέων είναι ένα προς ένα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η αναλογία είκοσι προς ένα, η οποία επικρατεί σήμερα, έχει σχεδόν καταστρέψει τις προσπάθειές μας να διατηρούμε το σώμα μας υγιές. Μήπως, όμως, είναι πιο εύκολο να χάσουμε βάρος, ακόμα και μία εβδομάδα πριν από το ρεβεγιόν χωρίς οδηγηθούμε σε αδιέξοδο;

Το στοίχημα των ω λιπαρών οξέων με το αδυνάτισμα Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, λένε οι ειδικοί, είναι ότι μικρές δόσεις από τα άγνωστά μας μέχρι τώρα ω-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ αποδεικνύει ότι μετατρέπονται αμέσως στο λεγόμενο αραχιδονικό οξύ (ΑΑ), το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των εσωτερικών φλεγμονών.

Όμως, όπως αναφέρει και ο βιοχημικός δρ Μπάρι Σίαρς, συγγραφέας του βιβλίου Toxic Fat (Τοξικό λίπος, εκδ. Thomas Nelson), «το αραχιδονικό οξύ είναι ιδιαίτερα τοξικό σε μεγάλες δόσεις, δηλαδή, επιταχύνει με τη σειρά του τις χρόνιες φλεγμονές οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι το γεγονός ότι ο προστατευτικός μηχανισμός τον οποίο χρησιμοποιεί το σώμα για να προστατευτεί από την υπερβολική ποσότητα του τοξικού αυτού οξέος είναι υπεύθυνος για την αύξηση βάρους. Μόλις το σώμα εντοπίσει υψηλά επίπεδα ΑΑ, τα μεταφέρει στο λιπώδη ιστό για αποθήκευση. Εκεί τα λιποκύτταρα αναλαμβάνουν να επιτεθούν στο οξύ και γι' αυτό το λόγο πολλαπλασιάζονται προκειμένου να το διαλύσουν.

Αποτέλεσμα; Τα λιποκύτταρα αυξάνονται σχεδόν ανεξέλεγκτα και ένας καινούριος φαύλος κύκλος ξεκινάει. Πράγματι οι μεγάλες δόσεις αραχιδονικού οξέος αυξάνουν την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών, των ορμονών που μεταφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό την επιθυμία για επιπλέον τροφές πλούσιες σε ω-6, τις λεγόμενες επεξεργασμένες τροφές». Η κατάσταση τοξικού πάχους είναι ουσιαστικά μια «βιοχημική καταστροφή» η οποία προκαλεί στο 90% των γυναικών κόπωση και πονοκεφάλους. Επιπλέον αυξάνει το λίπος στην κοιλιακή χώρα, το οποίο δεν φαίνεται να υποχωρεί ούτε με τις πιο αυστηρές δίαιτες.


Οι 4 τροφές που θα μας αδυνατίσουν μέχρι τα Χριστούγεννα


Θαλασσινά: Ψάρι, αλλά και θαλασσινά σε ποσότητα 120 γραμμ. ημερησίως είναι η ιδανική αναλογία για να επωφεληθούμε από τις ιδιότητες των ιχθυελαίων. Εκτός όμως από αυτό, μπορούμε να καταναλώνουμε τις τρεις ακόλουθες σούπερ τροφές:

Καρύδια: Σύμφωνα με με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, αν τρώμε 4 καρύδια καθημερινά μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα του πολύτιμου ω-3 ΕΡΑ κατά 50%, ενώ σε μια ακόμα μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποδείχτηκε ότι λίγα καρύδια σε καθημερινή βάση μειώνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους κατά 31%.

Λιναρόσπορος: Η κατανάλωση 3 κ.σ. λιναρέλαιο σε καθημερινή βάση διπλασιάζει τα επίπεδα του ω-3 άλφα λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την απώλεια βάρους από το γυναικείο οργανισμό σε ρυθμό που αγγίζει τα έξι κιλά το χρόνο.

Αυγά ενισχυμένα σε ω-3: Επιλέγοντας αυτή τη μορφή που διατίθεται πια σε όλα τα μεγάλα ελληνικά σουπερμάρκετ, εξασφαλίζουμε 270 mg ω-3 ανά αυγό (σε σύγκριση με τα 18 mg τα οποία περιέχει ένα κανονικό αυγό).

Πέρα από τη συγκεκριμένη φόρμουλα, το πρόγραμμα των 6 ημερών περιλαμβάνει τρία γεύματα και δύο σνακ καθημερινά. Για κάθε γεύμα θα χωρίζετε το πιάτο σε τρία ίσα τμήματα: 1/3 άπαχες πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, άπαχο κρέας ή αυγά) και 2/3 για φρούτα και λαχανικά. Προσθέστε λίγα μονοακόρεστα λιπαρά (αβοκάντο, καρύδια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί). Περιορίστε την κατανάλωση σιτηρών και αμύλου. Οι βασικοί διατροφικοί κανόνες είναι:

1. Αντικαταστήστε τα ω-6 λιπαρά οξεά με μονοακόρεστα λιπαρά. Αντί να καταναλώνετε καλαμπόκι, σόγια και ηλιέλαιο, προτιμήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, καρύδια, ξηρούς καρπούς, φιστικοβούτυρο και αβοκάντο. «Αυτή η αλλαγή θα μειώσει δραστικά την παραγωγή αραχιδονικού οξέος αφαιρώντας από το τοξικό λίπος τις δομικές του μονάδες», ισχυρίζεται ο δρ Σίαρς και συμπληρώνει: «Μειώνοντας ή ακόμα και αντιστρέφοντας τα συμπτώματα του συνδρόμου και τονώνοντας την απώλεια βάρους μέσα σε μόλις τρεις ημέρες».


2. Καταναλώστε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. «Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη γεμίζουν τον οργανισμό με ινσουλίνη, η οποία τροφοδοτεί τη βιοχημική αντίδραση που μετατρέπει τα ω-6 λιπαρά σε ΑΑ», υποστηρίζει ο ειδικός. Σύμφωνα με μια έρευνα, οι υδατάνθρακες και τα λαχανικά (καλαμπόκι, πατάτες, αρακάς) με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης -και την παραγωγή ΑΑ- κατά 22%.


3. Φροντίστε κάθε γεύμα σας να περιέχει πρωτεΐνες. Αυτό τονώνει την απελευθέρωση του παγκρεατικού πολυπεπτιδίου (ΡΡ), μια ορμόνη που προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού. «Τα γεύματα τα οποία περιέχουν πολλές πρωτεΐνες βοηθούν το πάγκρεας να απελευθερώσει ορμόνες που καίνε το αποθηκευμένο λίπος. Έτσι, επιταχύνεται η απώλεια βάρους χωρίς να περιορίζεται ο αριθμός των θερμίδων», τονίζει ο δρ Σίαρς.


Ιχθυέλαιο - το μυστικό για αδυνάτισμα 
Για τις Τζένιφερ Άνιστον και Σίντι Κρόφορντ, ο δρ Μπάρι Σίαρς είναι ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστεύτηκαν εγκαίρως τη σιλουέτα τους. Μια σούπερ δόση ιχθυελαίου αποτελεί τη μυστική συνταγή που τις βοηθάει να διατηρούν νεανικό και λεπτό το σώμα τους αντιστρέφοντας τα αποτελέσματα του τοξικού λίπους. Το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ), ένα ω-3 το οποίο περιέχεται στο λίπος του ψαριού, εμποδίζει τη δραστηριότητα του PPAR ενζύμου που μετατρέπει τα ω-6 λιπαρά οξέα σε αραχιδονικό οξύ (ΑΑ). Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, τα ω-6 μετατρέπονται σε δίχομο γάμμα λινολενικό οξύ (DGLA) το οποίο μειώνει τις φλεγμονές και καθυστερεί τη γήρανση.

«Αυτό που μου φάνηκε καταπληκτικό», λέει η Τζένιφερ Άνιστον «είναι ότι μετά τη λήψη ιχθυελαίου δεν πεινούσα για έξι ολόκληρες ώρες». Ακολουθώντας οι σταρ τη συμβουλή του γιατρού Σίαρς, να καταναλώνουν ιχθυέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε ΕΡΑ, προστατεύουν το κολλαγόνο, επιταχύνουν τη δημιουργία νέων δερματικών κυττάρων και μειώνουν κατά 30% τη διαδικασία γήρανσης. 


Για όσες, όμως, δεν θέλουν να υποκύψουν στα συμπληρώματα διατροφής, ο καλύτερος τρόπος για να χάσουν ουσιαστικά βάρος παρεμβαίνοντας στους φαύλους κύκλους είναι να προτιμούν τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες που έγιναν στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορούν να τονώσουν πολύ το μεταβολισμό και να αυξήσουν την ενέργεια κατά 61%. 


Ενδεικτικό μενού μίας ημέρας για να χάσετε 5 κιλά σε 7 ημέρες

Πρωινό: Ομελέτα με 2 ολόκληρα αυγά και 4 ασπράδια, 2/3 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. γάλα, 3 φέτες μπέικον, 1 παξιμάδι από κριθάρι με 1 κ.γ. φιστικοβούτυρο, 1 φλιτζ. σταφύλια.
Μεσημεριανό: 1 αραβική πίτα με σπιτική σάλτσα ντομάτας, 90 γραμμ. άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, πιπεριές, κρεμμύδια, 30 γραμμ. άπαχο τυρί, σαλάτα με μαρούλι και άλλα φρέσκα λαχανικά με ελαιόλαδο και ξίδι.
Σνακ: 30 γραμμ. άπαχη μοτσαρέλα, 1/2 μήλο με 1/2 κ.γ. φιστικοβούτυρο.
Δείπνο: 120 γραμμ. ψάρι στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα ντομάτας, 11/2 φλιτζ. φασολάκια στον ατμό και 1 φλιτζ. μούρα.
Σνακ: 120 ml κρασί, 30 γραμμ. τυρί.

Φταίει η έλλειψη ισορροπίας των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων για την αύξηση του βάρους σας;
Εάν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος (και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς) και παρουσιάζετε τουλάχιστον δύο ή τρία από τα ακόλουθα συμπτώματα, ενδεχομένως να πάσχετε από το σύνδρομο τοξικού πάχους:

Νιώθετε εξαντλημένες όταν ξυπνάτε.
Έχετε συχνά θολούρα και κουράζεστε εύκολα.
Νιώθετε αγχωμένες και πιεσμένες.
Θέλετε να φάτε υδατάνθρακες το βράδυ.
Τα νύχια σας σπάνε πολύ εύκολα.
Τα μαλλιά σας είναι πολύ αδύναμα.


ELLE