Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Η 7ήμερη δίαιτα που κόβει την όρεξη

Προσπαθείτε να χάσετε κιλά, αλλά έχετε διαρκώς μια επιθυμία για φαγητό; Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Αθανασιάδης παρουσιάζει ένα λαχταριστό μενού που θα σας βοηθήσει να μην πεινάτε.


Δημητριακά με βρόμη, κινόα, γιαούρτι, κανέλα, ρύζι ολικής με ψάρι: Το ξέρατε ότι όλες αυτές οι τροφές προκαλούν αίσθημα κορεσμού, δηλαδή μας χορταίνουν εύκολα και γρήγορα, με αποτέλεσμα να ελέγχουμε καλύτερα την επιθυμία μας για φαγητό; Η αίσθηση της πείνας πολλές φορές μάς οδηγεί σε διατροφικές ατασθαλίες, όπως η κατανάλωση γλυκών. Με αυτό το σκεπτικό ο διατροφολόγος Δημήτρης Αθανασιάδης δημιούργησε ένα εβδομαδιαίο μενού που θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. 


Ο ίδιος λέει: «Το πλάνο που προτείνω έχει στόχο τη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφών. Έτσι μειώνονται οι υπογλυκαιμίες στο ελάχιστο και ελέγχουμε καλύτερα την όρεξή μας!».

Ο ίδιος συνεχίζει: «Το πρόγραμμα δεν είναι εξατομικευμένο. Αυτό σημαίνει ότι η μερίδα διαφοροποιείται για τον καθένα αναλόγως των ημερήσιων θρεπτικών του αναγκών (θερμίδες που καίμε ανά 24ωρο). Επίσης, πριν αποφασίσει κάποιος να μπει σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, θα πρέπει να κάνει αιματολογικές εξετάσεις και να συμβουλευτεί το γιατρό του για να βεβαιωθεί ότι ο οργανισμός του δεν χρήζει ιδιαίτερης διατροφικής αντιμετώπισης».


Δευτέρα

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 χούφτα ανάμεικτα δημητριακά ολικής άλεσης με βρόμη, κανέλα, 1 μήλο
Σνακ: 1 αχλάδι ή αποξηραμένα δαμάσκηνα και 1 μερίδα ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: 1 μπολ ταμπουλέ (πλιγούρι/κινόα), 1 αυγό βραστό, 1 κ.σ. τυρί light τριμμένο και 1 μπολ πολύχρωμη σαλάτα (αγγούρι-ντομάτα, πιπεριές κ.λπ.), 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό: 1 γιαούρτι 2% στραγγιστό με λίγους ξηρούς καρπούς και κανέλα
Βραδινό: Πολύχρωμη σαλάτα με τόνο ή σολομό, ½ φλιτζ. ταμπουλέ, ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο

Τρίτη
Πρωινό: Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης: γαλοπούλα-τυρί light, μαρούλι, ντομάτα, 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι-γκρέιπφρουτ, 1 αυγό βραστό
Σνακ: 1 γιαούρτι 2% με 1 μικρό φρούτο τεμαχισμένο, 1 κ.γ. μέλι, κανέλα και 1 μερίδα ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: Ψάρι φιλέτο ψητό, 1/2 μπολ ρύζι αναποφλοίωτο και 1 μπολ βραστά λαχανικά

Απογευματινό: 3-4 αποξηραμένα δαμάσκηνα, 1 κριτσίνι

Βραδινό: Πολύχρωμη σαλάτα με ½ μπολ αναποφλοίωτο ρύζι και 2 κ.σ. τυρί light

Τετάρτη
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με 1 κ.γ. μέλι και κανέλα, 1 αυγό βραστό
Σνακ: 1 μήλο με 1 μερίδα ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: 1 μπολ σούπα οσπρίων, πολύχρωμη 
σαλάτα με 2 κ.σ. τυρί κότατζ, 1 μικρό παξιμάδι ολικής άλεσης, λίγο ελαιόλαδο
Απογευματινό: 1 γιαούρτι 2% με 1 φρυγανιά ολικής άλεσης
Βραδινό: 1 μπολ πράσινη σαλάτα, τόνο ή σολομό και 2-3 καρύδια θρυμματισμένα, ελαιόλαδο, ξίδι μπαλσάμικο

Πέμπτη
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 χούφτα ανάμεικτα δημητριακά ολικής άλεσης με βρόμη, κανέλα, 1 ακτινίδιο
Σνακ: 1 αχλάδι ή αποξηραμένα φρούτα και 1 μερίδα ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο φούρνου με ψητά λαχανικά, μανιτάρια, ελαιόλαδο, ξίδι μπαλσάμικο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό: 1 μήλο τεμαχισμένο με κανέλα, 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας
Βραδινό: 1 μπολ με σπανάκι, ρόκα, ντοματίνια, μανιτάρια ψητά, ξίδι μπαλσάμικο, λίγο ρόδι, 5 καρύδια θρυμματισμένα

Παρασκευή
Πρωινό: Ομελέτα (2 αυγά, 1 κ.σ. βρόμη, λίγο γάλα, μανιτάρια, λαχανικά), 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 1 κ.γ. κότατζ
Σνακ: Smoothie: 1 μικρό μήλο και 1 αχλάδι, κανέλα, 100 γραμμ. γιαούρτι 
2%, λίγα αμύγδαλα
Μεσημεριανό: 1 μπολ φασολάκια/μπάμιες κοκκινιστά,
πολύχρωμη σαλάτα, 2 κ.σ. κότατζ, 1 παξιμάδι ολικής άλεσης (ή ντάκος), ελαιόλαδο
Απογευματινό: 1 ποτήρι γάλα με κακάο, 3 καρύδια
Βραδινό: Πολύχρωμη σαλάτα με τόνο ή σολομό, ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο

Σάββατο
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 χούφτα ανάμεικτα δημητριακά ολικής άλεσης με βρόμη, κανέλα, 1 μήλο
Σνακ: 1 αχλάδι με 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: 1 μπολ ζυμαρικά ολικής άλεσης, σάλτσα φρέσκων λαχανικών, 2 κ.σ. τυρί light, πολύχρωμη σαλάτα, ελαιόλαδο
Απογευματινό: 1 γιαούρτι 2% με κανέλα, 3 καρύδια
Βραδινό: 1 μερίδα κοτόπουλο φιλέτο ψητό με ψητά λαχανικά/μανιτάρια, ξίδι μπαλσάμικο, ελαιόλαδο

Κυριακή
Πρωινό: Ομελέτα (2 αυγά, 1 κ.σ. βρόμη, λίγο γάλα, μανιτάρια, λαχανικά), 1 αχλάδι
Σνακ: 1 πορτοκάλι ή αποξηραμένα φρούτα και 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: 1 μπιφτέκι από άπαχο κιμά μοσχαρίσιο, 1/2 μπολ κριθαράκι ολικής άλεσης, ποικιλία βραστών λαχανικών, ελαιόλαδο
Απογευματινό: Ζελέ ή 1 μήλο
Βραδινό: 1 μπολ με σαλάτα οσπρίων (μαυρομάτικα φασόλια ή φακές) με τόνο, χόρτα βραστά, μυρωδικά, ελαιόλαδο, λεμόνι.


πηγή - elle