Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

5 λόγοι που δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από το "σωσίβιο"

Το ενοχλητικό «σωσίβιο» μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια, το διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.


Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτό και πολλές φορές η σωστή διατροφή και η γυμναστική δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δείτε τι μπορεί να φταίει!

1. Η ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται το λίπος. Τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με την πάροδο των ετών. Με

άλλα λόγια, χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα για τις γυναίκες, η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι συχνή μετά την εμμηνόπαυση, λόγω μεταβολών στη λειτουργία των ορμονών.

2. Το είδος της γυμναστικής

Η γυμναστική τύπου cardio κάνει θαύματα για την καρδιά μας, δε μας βοηθά όμως να κάψουμε λίπος. Αντιθέτως, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συμβάλλουν στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας κι έτσι το σώμα μας καταναλώνει περισσότερες θερμίδες.

3. Οι επεξεργασμένες τροφές
Το λευκό ψωμί, τα κρακεράκια, τα πατατάκια και η ζάχαρη πυροδοτούν τη φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα μας. Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται άμεσα με τη φλεγμονή κι έτσι οι επεξεργασμένες τροφές μάς εμποδίζουν να απαλλαγούμε από το ενοχλητικό σωσίβιο. Αντίθετα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

4. Τα (λάθος) λιπαρά
Το σώμα μας δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα είδη λιπαρών. Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά, συμβάλλουν στο κοιλιακό λίπος. Τα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο, και ορισμένα πολυακόρεστα λιπαρά, κυρίως τα Ω-3 λιπαρά οξέα, εξουδετερώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της φλεγμονής κι έτσι αποτρέπουν τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά.

5. Το στρες
Είναι γνωστό πως το στρες μας «σπρώχνει» στο ψυγείο και μάλιστα μας κάνει πιο επιρρεπείς στα γλυκά και τα παχυντικά γεύματα. Παράλληλα, όμως, η ορμόνη του στρες (κορτιζόλη) αυξάνει τις ποσότητες λίπους που αποθηκεύει το σώμα μας.