Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Φούσκωμα ή τυμπανισμός. 7 τρόποι για να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα.

Το τι τρώτε ή όχι σε καθημερινή βάση μπορεί να είναι ο λόγος για αυτές τις κοινές γαστρεντερικές ενοχλήσεις.Ακολουθούν 7 τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα.
1. Προσέξτε τα τρόφιμα που παράγουν αέρια
Φασόλια & σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο περιέχουν ένα σύνθετο σάκχαρο που ονομάζεται ραφινόζη και είναι πιο δύσπεπτο από άλλα σάκχαρα, έτσι ώστε τα εντερικά βακτήρια πρέπει να εργαστούν σκληρά για να το διασπάσουν παράγοντας αέρια. Απλά προσθέστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, έτσι ώστε το σώμα σας να προσαρμοστεί.
2.Μούλιασμα οσπρίων
Υπάρχει λόγος που θα πρέπει να μουλιάζουμε τα όσπρια. Μούλιασμα βοηθά στην απελευθέρωση του αερίου μέσα στο νερό. Μη χρησιμοποιείτε αυτό το υγρό. Ακόμη καλό θα ήταν να χύνουμε το πρώτο νερό στο βράσιμο των οσπρίων.
3. Μην τρώτε πάρα πολύ νάτριο
Μια απότομη πρόσληψη αλατιού δημιουργεί κατακράτηση νερού στο σώμα. Τα συσκευασμένα τρόφιμα & τα τηγανισμένα τρόφιμα έχουν πολύ υψηλό επίπεδο αλατιού. Η συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου είναι περίπου 2.300mg την ημέρα. Σκεφτείτε ότι μια μερίδα σούπας σε κονσέρβα, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει 800mg νατρίου μόνο. Μειώστε την κατανάλωση fast food & επεξεργασμένων τροφίμων που είναι συχνά φορτωμένα σε νάτριο! Προσέξτε τις διατροφικές ετικέτες.
4. Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο
Φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει πραγματικά μετά από αυξημένη κατανάλωση νατρίου, κάνοντας τα νεφρά να το αποβάλλουν! Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο: μπανάνα, πατάτα, φασόλια, σάλτσα ντομάτας κτλ. Για τη διατήρηση του καλίου είναι καλύτερο το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό & όχι το βράσιμο των τροφών.
5. Δοκιμάστε το τζίντζερ ή πιπερόριζα
Το τζίντζερ μειώνει τα αέρια, διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου – βοηθώντας στην ταχύτερη πέψη του φαγητού – και ως εκ τούτου, στη μείωση του χρόνου για τα βακτήρια του εντέρου να αντιδράσουν με τα υπολείμματα των τροφών. Αν δεν θέλετε να φάτε μια φέτα τζίντζερ ή τουλάχιστον μασήστε ένα κομμάτι για να απελευθερώσει το χυμό του. Διαφορετικά, δοκιμάστε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ μετά το γεύμα σας!
6. Δυσανεξία στη λακτόζη
Εάν αισθάνεστε πρησμένοι ή έχετε σοβαρή διάρροια μέσα σε μια ώρα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν έλλειψη ενός ένζυμου – λακτάση – που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης. Καταναλώστε γάλα χωρίς λακτόζη.
7. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά
Αν δεν τρώτε συχνά πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, μια αυξημένη πρόσληψη σε φυτικές ίνες μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα. Προσθέστε σταδιακά φυτικές ίνες στη διατροφή σας ώστε να αποφύγετε το φούσκωμα, καθώς προσαρμόζεται το σώμα σας στη νέα διατροφή.
Αν πάσχετε συχνά από φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος μετά από τα γεύματα, μιλήστε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας.

Βασιλική Δέδε, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841
Email: vasodede@gmail.com
πηγή