Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Οι 2 κανόνες που πρέπει να ακολουθείς όταν καταναλώνεις υδατάνθρακες

Είναι τόσο απλό!

Στη διατροφή μας ισχύει ότι πρέπει να καταναλώνουμε τα πάντα με μέτρο. Για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο χρειάζεσαι όλες τις διατροφικές ομάδες, στις κατάλληλες μερίδες. Τι ισχύει όμως με τους παρεξηγημένους υδατάνθρακες; Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των αμυλούχων και των μη. Και τα δύο είδη παίζουν τον ρόλο τους στη διατροφή μας αλλά τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτά;
 
1. Αμυλούχοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες που περιέχουν άμυλο πρέπει να καταναλώνονται νωρίς το πρωί έτσι ώστε να δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός. Η ποσότητα τους είναι υψηλή σε σύγκριση με την περιεκτικότητα τους σε ίνες γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται και πλούσιοι σε άμυλο. 

- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
- Πλιγούρι βρώμης
- Γλυκοπατάτες
- Ψωμί ολικής αλέσεως
- Καστανό ρύζι
- Κινόα
- Καλαμπόκι
- αρακάς

2. Μη αμυλούχοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες χωρίς άμυλο είναι ιδανικοί για να καταναλώνονται αργά το απόγευμα σε μικρά γεύματα ή σνακ. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, περιορίζουν το αίσθημα της πείνας και βοηθούν έτσι ώστε να έχεις ένα πιο ισορροπημένο γεύμα. 

- Μπρόκολο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Λαχανικά (kale, σπανάκι, ρόκα, μαρούλι)
- Πράσινα φασόλια
- Αμύγδαλα
- Κουνουπίδι
- Τεύτλα
- Λαχανικά (όχι καλαμπόκι και αρακάς)