Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Tips για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που μεταφέρει το οξυγόνο μέσω του αίματος προς τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κόπωση, ακόμη και αναιμία. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας. Τα τρόφιμα αυτά είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για τις γυναίκες, δεδομένου ότι χάνουν μηνιαία αίμα κατά την έμμηνο ρύση. Ενώ μια εξέταση αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι χαμηλά, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο σίγουρα θα σας δώσει κάποια ώθηση. Έτσι, αν ψάχνετε για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας, εδώ είναι μερικά νόστιμα φαγητά θα πρέπει να ενσωματώσετε στην καθημερινή διατροφή σας.
  • Τα στρείδια. Αυτά τα θαλασσινά έχουν πάνω από το 30 τοις εκατό των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών σιδήρου. Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε φρέσκα στρείδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσέρβες, που είναι επίσης, υψηλές σε περιεκτικότητα σιδήρου και μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων του.
  • Σπανάκι. Εάν προσπαθείτε να πάρετε περισσότερο σίδηρο, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει το σπανάκι στην καθημερινή διατροφή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι στις σαλάτες σας, σούπες λαχανικών, σε smoothies ή απλά να το βάζετε στο σάντουιτς σας. Έχετε δοκιμάσει ποτέ σοταρισμένο σπανάκι; Είναι ένα σούπερ νόστιμο πιάτο, που μπορείτε να σερβίρετε με ψάρι ή κοτόπουλο. Αυτό το λαχανικό έχει πάνω από 10 τοις εκατό των συνιστώμενων ημερήσιων σας αναγκών σιδήρου.
  • Βοδινό κρέας. Ένα άλλο νόστιμο φαγητό που μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη σιδήρου σας, φυσικά, αν δεν είστε χορτοφάγος, είναι το βοδινό κρέας. Επιλέξτε άπαχες μπριζόλες, ώστε να έχετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους υπό έλεγχο.
  • Τόνος. Οι κονσέρβες τόνου είναι μια από τις πιο εύκολες επιλογές, για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα. Μπορείτε να συνδυάσετε τον τόνο σε κράκερ ή σε ψωμί ολικής αλέσεως με λαχανικά. Απολαύστε το γεύμα σας και αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου σας την ίδια στιγμή. Ίσως το καλύτερο πράγμα με τις κονσέρβες τόνου είναι ό,τι είναι φθηνές, έτσι ώστε ο καθένας μπορεί να το προσθέσει στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής τους.
  • Δημητριακά. Αν δεν σας αρέσει να τρώτε κρέας, καταναλώστε δημητριακά, ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δημητριακά περιέχουν τη συνιστώμενη πρόσληψη  για ολόκληρη την ημέρα σας, σε μία μόνο μερίδα.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι. Αν είστε χορτοφάγος και προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Είναι πλούσιοι σε φυσικά λίπη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Τα κουκουνάρια και το σουσάμι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα. Μια χούφτα σπόροι ή ξηροί καρποί, ειδικά σε μια κουραστική μέρα, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας και να πάρετε αρκετό σίδηρο.