Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Πώς να περάσετε μία μέρα στο γραφείο χωρίς να παραγγείλετε τίποτα (ναι, γίνεται)

Παλαιότερα το σύνηθες στην δουλειά ήταν οι εργαζόμενοι να φέρνουν ένα μικρό σνακ ή ένα τοστ για να τσιμπήσουν, αλλά όταν ερχόταν η ώρα του μεσημεριανού τα γραφεία γέμιζαν από delivery. Πίτσα, σουβλάκι, burger και ενίοτε μαγειρευτά ήταν τα πιο συνηθισμένα πιάτα που προτιμούσαν οι εργαζόμενοι.
Πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και από εκεί που το ταπεράκι στο γραφείο ήταν ταμπού, πλέον είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να φάει κανείς μεσημεριανό. Έχοντας κάνει στροφή σε έναν πιο υγιεινό και οικονομικό τρόπο ζωής οι Έλληνες προτιμούν να φάνε το σπιτικό μπριάμ παρά να παραγγείλουν από διάφορα ταχυφαγεία. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι σκεπτικοί που αναρωτιούνται πως γίνεται να περάσει κανείς μία ολόκληρη ημέρα στο γραφείο χωρίς να σηκώσει το ακουστικό για να παραγγείλει τίποτα (ναι, απολύτως τίποτα).



Αρχικά, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα, όπως τάπερ που κλείνουν καλά και μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων, θερμός ή χάρτινα ποτήρια για καφέ και πλαστικά μαχαιροπίρουνα.
Πρωινό
Αν συνηθίζετε να παραγγέλνετε τον καφέ σας κάθε μέρα από το κοντινό σας καφέ, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μπορείτε να φτιάχνετε καφέ στο σπίτι σας και να το παίρνετε μαζί σας στο γραφείο μέσα σε ένα θερμός ή ένα χάρτινο ποτήρι με καπάκι από αυτά που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να φτιάχνετε τον καφέ σας στο γραφείο. Πολλές εταιρείες εφοδιάζουν την κουζίνα με καφέ φίλτρο για τους εργαζόμενους, αλλά ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε εσάς, μπορείτε να συμφωνήσετε με τους συναδέλφους σας ώστε να αγοράζετε από κοινού καφέ και ζάχαρη. Επίσης μπορείτε να ξαναγεμίσετε όσες φορές θέλετε την κούπα σας!
<iframe src="//giphy.com/embed/D9KuYGLhSOKR2" width="480" height="330" frameBorder="0" class="giphy-embed" allowFullScreen></iframe><p><a href="http://giphy.com/gifs/cinemagraph-coffee-morning-D9KuYGLhSOKR2">via GIPHY</a></p>
Όσο για το νερό, σκεφτείτε ότι δίνετε κάθε μέρα 50 λεπτά για 0,5 λίτρα νερό, ενώ στο σούπερ μάρκετ, μία δωδεκάδα από τέτοια μπουκαλάκια θα σας στοιχίσει λιγότερα από 2 ευρώ.
Αν δεν προλάβατε να φάτε πρωινό στο σπίτι, κανένα πρόβλημα! Σκέφτεστε να παραγγείλετε τοστ ή τυρόπιτα από τον φούρνο; Καλύτερα να αφήσετε το τηλέφωνο κάτω. Δύο αβγά βραστά που θα έχετε φέρει από το σπίτι, ένα τοστ που θα ψήσετε στο γραφείο ή ακόμα και τα πρωινά δημητριακά σας είναι πολύ καλύτερα και οικονομικότερα από οτιδήποτε θα παίρνατε απ' έξω.
Ένα πακέτο ψωμί για τοστ, αντίστοιχες φέτες γαλοπούλα και τυρί, αν το αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, θα σας στοιχίσουν περίπου 7 ευρώ και θα «βγάλετε» με αυτά 9 μέρες, ενώ αν το ψωνίζετε απ' έξω θα σας στοιχίσει το κάθε τοστ 1,5 με 2 ευρώ.
Σνακ
Αν σας πιάσει μια λιγούρα μέχρι το μεσημεριανό σας, αντί να σκεφτείτε να κατεβείτε να πάρετε μία σοκολάτα από το περίπτερο, φέρτε μερικές μπανάνες από το σπίτι και αφήστε τις στο γραφείο.
lunch work
Μεσημεριανό
Μην ετοιμάζεστε να σηκώσετε το ακουστικό για να παραγγείλετε σουβλάκια. Κάθε μέρα μαγειρέψτε λίγο παραπάνω, ώστε να σας μένει και για την επόμενη μέρα στο γραφείο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Φακές, ψάρι, μπριάμ, γεμιστά, όλα μπορούν να μπουν σε ταπεράκι και να μεταφερθούν στην ωραιότατη κουζίνα του γραφείου σας. Κι αν δεν μπορείτε να φάτε τις φακές σας χωρίς φέτα ή ψωμί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην φέρετε κι αυτά στο γραφείο σας. Άλλωστε σημασία δεν έχει μόνο να πείτε ότι φάγατε κάτι, αλλά να το ευχαριστηθείτε.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ένα πακέτο μακαρόνια από το σούπερ μάρκετ στοιχίζει περίπου 1 ευρώ, ο χυμός ντομάτα κάτω από 1 ευρώ. Βάλτε και ένα κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο και έχετε μία υπέροχη μακαρονάδα, τέσσερις μερίδες για την ακρίβεια, την οποία μπορείτε να απολαύσετε στο γραφείο σας. Αντίστοιχα, μία τέτοια απλή μακαρονάδα απ' έξω θα σας στοίχιζε γύρω στα 5 ευρώ.
Με λίγη σωστή οργάνωση, το φαγητό στο γραφείο μπορεί να σταματήσει να είναι ένα συνεχές τηλεφώνημα στο πιο κοντινό εστιατόριο ή καφέ. Σίγουρα, θα χρειαστεί να κουβαλάτε μαζί σας μερικά τάπερ παραπάνω και να μαγειρεύετε στο σπίτι, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα καταφέρνετε κάθε μέρα να βάζετε κάποια χρήματα στην άκρη, αλλά και να τρώτε περισσότερο υγιεινά. Μία δοκιμή για μία εβδομάδα δεν βλάπτει!