Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κάψτε θερμίδες για να αποφύγετε το σύνδρομο burnout


Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι γυμνάζονται έστω και λίγες ώρες την εβδομάδα έχουν τις μισές ακριβώς πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με ψυχικές ασθένειες, σε σύγκριση με αυτούς που δεν γυμνάζονται.
Οι ειδικοί, με επικεφαλής την Δρ. Sharon Toker, ισχυρίζονται ότι τέσσερις ώρες την εβδομάδα αρκούν για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης ή του συνδρόμου burnout, που ορίζεται ως η σωματική, νοητική και συναισθηματική κόπωση.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.632 Ισραηλινοί εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες.
Στην πρώτη ομάδα ήταν εργαζόμενοι που δεν γυμνάζονταν καθόλου, στη δεύτερη εργαζόμενοι που γυμνάζονταν από 75 έως 150 λεπτά την εβδομάδα, στην τρίτη άτομα που αθλούνταν από 150-240 λεπτά εβδομαδιαίως και τέλος στην τέταρτη, άνθρωποι που γυμνάζονταν περισσότερο από 240 λεπτά.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, κάθε φορά που υποβάλλονταν σε ιατρικό έλεγχο καλούνταν να συμπληρώσουν και ερωτηματολόγια ενώ ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση για εννέα χρόνια.
Το συμπέρασμα ήταν ότι τα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης και του συνδρόμου burnout ήταν κατά πολύ υψηλότερα σε όσους γυμνάζονταν ενώ όσοι αθλούνταν έστω για 150 λεπτά την εβδομάδα, μπορούσαν να ανταπεξέλθουν πιο άνετα στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

mediacalnews