Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

5 τρόφιμα που δεν γνωρίζατε ότι αδυνατίζουν

Ανακαλύψτε 5 σούπερ τρόφιμα που έχουν λίγες θερμίδες και παράλληλα σας βοηθάνε να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες, κάνοντας πιο εύκολη την απώλεια των περιττών κιλών.


5 τρόφιμα που δεν γνωρίζατε ότι αδυνατίζουν

1. Οι πατάτες

Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι οι πατάτες δεν έχουν θέση σε μια δίαιτα αδυνατίσματος. Κι όμως αυτό δεν ισχύει: Μια μέτρια πατάτα έχει μόνο 110 θερμίδες, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης οι ειδικοί διαπίστωσαν ακόμα ότι οι βραστές πατάτες συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά το «δείκτη κορεσμού» σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα. Παρέχουν 2 φορές μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με το  ψωμί ολικής άλεσης, και γενικά είναι πιο χορταστικές σε σχέση με τα ψάρια, την μπριζόλα και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά,  όπως βρέθηκε στη μελέτη. Ακόμη οι πατάτες περιέχουν «ανθεκτικό άμυλο», ένα είδος υδατανθράκων που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την καύση του λίπους.

2. Οι νιφάδες βρώμης

Αποτελούν μια καλή επιλογή για το πρωινό. Περιέχουν τέσσερα γραμμάρια διαιτητικών ινών και πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1 φλιτζάνι. Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο πειραματικής βιολογίας διαπίστωσε ότι οι χωρίς ζάχαρη νιφάδες βρώμης αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και μειώνουν την επιθυμία για φαγητό  από μια ίση σε θερμίδες μερίδα δημητριακών πρωινού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το αίσθημα κορεσμού που μας παρέχουν οφείλεται στις β-γλυκάνες, ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των πολυσακχαριτών. Πρόκειται ουσιαστικά για διαιτητικές ίνες.


5 τρόφιμα που δεν γνωρίζατε ότι αδυνατίζουν

3. Τα αυγά

Ξεχάστε το κουλούρι ή το κεικ που συνηθίζατε να τρώτε το πρωί και απολαύστε αυγά για πρωινό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών για πρωινό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε όλη την υπόλοιπη ημέρα. Σε μία μελέτη, τα άτομα έλαβαν πρωινό με χαμηλές θερμίδες που περιλάμβανε είτε αυγά είτε ένα κουλούρι. Η ομάδα που κατανάλωσε αυγά έχασε 65 % περισσότερο βάρος και πολύ περισσότερο λίπος στην κοιλιά σε σχέση με την άλλη ομάδα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αυγά μειώνουν τις ορμόνες της πείνας, ενώ ενισχύουν τις ορμόνες που σχετίζονται με το αίσθημα της πληρότητας.

4. Το γιαούρτι

Άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το γιαούρτι αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές επιλογές σας που μπορεί να σας βοηθήσει μάλιστα να χάσετε τα περιττά κιλά. Ένα γιαούρτι περιέχει περισσότερα από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι και είναι σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε φυσικά σάκχαρα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας παρέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης με διπλό όφελος στην απώλειας βάρους: Ο ορός γάλακτος μειώνει την πείνα βραχυπρόθεσμα, ενώ η καζεΐνη μετριάζει την όρεξή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


5 τρόφιμα που δεν γνωρίζατε ότι αδυνατίζουν

5. Φιστίκια με κέλυφος

Δύο μελέτες από πανεπιστήμιο του ανατολικού Ιλινόις διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια με κέλυφος μείωσαν την πρόσληψη των θερμίδων κατά 41 % σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν φιστίκια που τα είχαν αγοράσει αποφλοιωμένα. Σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες επειδή έβλεπαν τα τσόφλια από τα φιστίκια που κατανάλωναν προσέλαβαν κατά 18 % λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που απορρίπτονται τα κελύφη. Το συμπέρασμα: Αν κάνετε δίαιτα προτιμάτε τα φιστίκια που έχουν κέλυφος τόσο γιατί φαίνονται μεγαλύτερα με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο και έπειτα γιατί τα τσόφλια τους μας υπενθυμίζουν πόσα έχουμε φάει με αποτέλεσμα και πάλι να μην χάνουμε το μέτρο.