Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

The Harcombe Diet: Χάστε 7 κιλά σε 5 μέρες!

Προτεινόμενο διαιτολόγιο για την 1η φάση
(Μπορείτε να καταναλώνετε απεριόριστες ποσότητες,με εξαίρεση το καστανό ρύζι. Ανάμεσα στα γεύματα -και μόνο εφόσον πεινάτε- προτιμήστε γιαούρτι, βραστά αυγά ή μερικά στικ λαχανικών).



Πρώτη ημέρα
Πρωινό: Αυγά με μπέικον
Μεσημεριανό: Σαλάτα νισουάζ (Θα χρειαστείτε: 150 γραμμ. βρασμένα πράσινα φασόλια, 2 αυγά βραστά, φύλλα από 1 iceberg, 12 ντομάτες τσέρι, 1 αγγούρι, 400 γραμμ. τόνο σε κονσέρβα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι), φυσικό γιαούρτι
Βραδινό: Κοτόπουλο με λαχανικά στον ατμό και καστανό ρύζι


Δεύτερη ημέρα
Πρωινό: Φυσικό γιαούρτι και 100 γραμμ. δημητριακά από καστανό ρύζι (σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής)
Μεσημεριανό: Φιλέτο σολομού, μπριζόλα στη σχάρα με λαχανικά
Βραδινό: Ομελέτα (Θα χρειαστείτε: 2-3 αυγά, βότανα της αρεσκείας σας, πιπέρι, βούτυρο)


Τρίτη ημέρα
Πρωινό: Αυγά σκραμπλ
Μεσημεριανό: Μοσχάρι με σκούρο ρύζι
Βραδινό: Αρνίσιο μπούτι ψημένο στο φούρνο με δεντρολίβανο και λαχανικά, φυσικό γιαούρτι


Τέταρτη ημέρα
Πρωινό: 100 γραμμ. δημητριακά από καστανό ρύζι
Μεσημεριανό: Σαλάτα του σεφ, φυσικό γιαούρτι
Βραδινό: Χοιρινά παϊδάκια με λαχανικά


Πέμπτη ημέρα
Πρωινό: Ομελέτα
Μεσημεριανό: Ψητό κοτόπουλο με λαχανικά, σαλάτα λάχανο, φυσικό γιαούρτι
Βραδινό: Παέγια (θα χρειαστείτε: 120 γραμμ. καστανό ρύζι βρασμένο, 150 γραμμ. θαλασσινά, βασιλικό, ρίγανη, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, 2 καρότα, 1 μελιτζάνα, 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, 2 ντομάτες, 1 στικ σέλερι, ½ κ.σ. κάρι, 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι).


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ:

Με εμπειρία που μετρά είκοσι χρόνια και με το τελευταίο της βιβλίο να θεωρείται η βίβλος του αδυνατίσματος, η Βρετανίδα διατροφολόγος Ζόε Χάρκομπ εξηγεί πώς θα καταπολεμήσουμε τους «εχθρούς» που μας εμποδίζουν να αποκτήσουμε το ιδανικό βάρος, αλλά και πώς θα χάσουμε κιλά γρήγορα.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή στις περισσότερες από εμάς: επιλέγουμε δίαιτα και προχωράμε με αποφασιστικότητα και πείσμα προς το στόχο μας, έτοιμες για κάθε θυσία... Και ξαφνικά, ενώ σχεδόν τα έχουμε καταφέρει, στη θέα και μόνο ενός λαχταριστού ντόνατ ξεχνάμε τα πάντα. Ο «κακός» μας εαυτός μάς ψιθυρίζει πως πρέπει να το φάμε, όχι μόνο αυτό, αλλά και τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο κουτί. Όσο και αν προσπαθούμε, η λαιμαργία μας τελικά υπερισχύει και γρήγορα, σχεδόν μηχανικά, δεν αφήνουμε ούτε ψίχουλο. Τι πήγε πάλι στραβά;

Στο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η Ζόε Χάρκομπ. Η Βρετανίδα διατροφολόγος υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που βάζουν, εν αγνοία μας, τρικλοποδιά στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά (ακόμη και 7 σε 5 μόλις ημέρες), σπρώχνοντάς μας μάλιστα στην υπερφαγία.
Στο βιβλίο της The Harcombe Diet: stop counting calories, start losing weight (Δίαιτα Χάρκομπ: σταματήστε να μετράτε θερμίδες, ξεκινήστε να χάνετε βάρος, εκδ. Columbus Publishing), η ίδια εξηγεί πώς μπορούμε με το κατάλληλο διατροφικό πλάνο όχι μόνο να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια, αλλά και να φτάσουμε άμεσα, χωρίς να νιώσουμε το αίσθημα της πείνας ούτε στιγμή, στο επιθυμητό βάρος και να το διατηρήσουμε για πάντα.


Εχθρική... τριλογία
«Οι πιο πολλές δίαιτες έχουν ως σύνθημα το 'τρώγε λιγότερο, ασκήσου περισσότερο', με αποτέλεσμα τελικά να μας κάνουν να νιώθουμε πεινασμένοι. Ταυτόχρονα, οδηγούν στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επιβράδυνση του μεταβολισμού, στην εξασθένιση του μυϊκού ιστού, αλλά και στην αποθήκευση λίπους. Ο οργανισμός εκλαμβάνει τη νέα κατάσταση ως περίοδο λιμού. Έτσι, προκειμένου να επιβιώσει, εκπέμπει διαρκώς σήματα κινδύνου, ώστε να μας κάνει με κάθε τρόπο να φάμε. Εναλλακτικά, αποθηκεύει λίπος και μειώνει τις μεταβολικές διεργασίες» αναφέρει η ειδικός.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κατανάλωση υδατανθράκων, στην οποία στηρίζονται πολλές δίαιτες, ενισχύουν την εξάρτησή μας από το φαγητό και πυροδοτούν τις τρεις αιτίες που «τρελαίνουν» τον οργανισμό και μας οδηγούν κατευθείαν στην πόρτα του ψυγείου. Ποιες είναι όμως αυτές;

Candida (αλλιώς καντιντίαση): Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα (Candida Albicans) που βρίσκεται στο έντερο χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο, όταν η ισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και βλαβερών βακτηριδίων διαταράσσεται, οι συγκεκριμένοι μύκητες πολλαπλασιάζονται με αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό (κατακράτηση υγρών, αύξηση του σωματικού βάρους κ.λπ.). Στους Candida Albicans αρέσουν εξαιρετικά οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, η ζάχαρη, αλλά και οι τροφές που εμφανίζουν υψηλό βαθμό υγρασίας, όπως το ψωμί.

Τροφική δυσανεξία: Πρόκειται για την αδυναμία του οργανισμού να δεχθεί, κυρίως να χωνέψει, ορισμένες τροφές, ιδίως όταν λαμβάνονται σε υπερβολικές ποσότητες. «Η πραγματική ειρωνεία είναι ότι τα φαγητά που μας προκαλούν δυσανεξία είναι αυτά που επιζητούμε πιο συχνά. Οι πιο συνηθισμένες ομάδες τροφίμων που ευθύνονται γι' αυτό είναι τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, τα φιστίκια και η ζάχαρη» επισημαίνει η Χάρκομπ.

Υπογλυκαιμία: Με τον όρο «υπογλυκαιμία» εννοούμε την παθολογική κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου στο αίμα, μειώνονται κάτω του φυσιολογικού και μας δημιουργούν, μεταξύ άλλων, μια ακατάσχετη επιθυμία για γλυκό και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Όμως, όσο περισσότερο καταναλώνουμε τα συγκεκριμένα τρόφιμα, τόσο πιο συχνά εμφανίζουμε υπογλυκαιμία.


Λύση τριών ταχυτήτων
Η δίαιτα Harcombe λοιπόν βασίζεται σε αυτό που η δημιουργός της αποκαλεί «αληθινό» φαγητό. Η ίδια θεωρεί πως η φύση γνωρίζει καλύτερα, γι' αυτό προτείνει να καταναλώνουμε τις τροφές στην αρχική τους μορφή, δηλαδή σε όσο το δυνατόν πιο φυσική. «Καλό είναι να τις λαμβάνουμε σε απεριόριστες ποσότητες, για να ικανοποιούμε επαρκώς τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, το σώμα μας δεν θα έχει την αίσθηση ότι στερείται και δεν θα αποθηκεύει λίπος. Επίσης, πρέπει να αποκλείσουμε από το διατροφολόγιό μας τις επεξεργασμένες τροφές, γιατί με αυτό τον τρόπο πυροδοτούνται οι τρεις επιβαρυντικοί παράγοντες που αναφέραμε».

Το πρόγραμμα που προτείνει χωρίζεται σε τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό στόχο. Μάλιστα, υπόσχεται πως από το πρώτο κιόλας στάδιο θα έχουμε κάνει ένα σταθερό βήμα στον αγώνα μας κατά της καντιντίασης, της υπογλυκαιμίας και της τροφικής δυσανεξίας.

Πενθήμερο-εξπρές: Η πρώτη φάση διαρκεί μόλις πέντε ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα θα έχουμε χάσει μέχρι 7 κιλά και θα έχουμε απαλλαγεί από τους τρεις προηγούμενους «εχθρούς» μια για πάντα. Πρόκειται για την πιο αυστηρή εκδοχή της δίαιτας, καθώς κατά τη διάρκειά της επιτρέπονται μόνο το κρέας (με εξαίρεση το καπνιστό και αυτό που έχει πρόσθετα και συντηρητικά), τα ψάρια, τα αυγά, το γιαούρτι (100% φυσικό), οι σαλάτες και τα λαχανικά (εκτός από τα μανιτάρια και τις πατάτες που ενισχύουν την εμφάνιση των μυκήτων Candida Albicans), το καστανό ρύζι (50 γραμμ. άβραστο), τα βότανα και τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και το βούτυρο.

Απαγορεύονται κατηγορηματικά όλα τα τρόφιμα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά (ακόμη και αυτά που δεν έχουν ζάχαρη), το τσάι και ο καφές (εξαιρείται ο ντεκαφεϊνέ). Μπορούμε να καταναλώνουμε όσες ποσότητες θέλουμε από τις επιτρεπόμενες τροφές, με εξαίρεση το ρύζι, μέχρι να χορτάσουμε.

Βαδίζοντας προς το ιδανικό: Η δεύτερη φάση της δίαιτας διαρκεί όσο καιρό χρειαστεί για να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος. Κατά τη διάρκειά της επιτρέπονται όλα όσα μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα στην πρώτη φάση, καθώς και μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, όλα τα φρούτα, αλλά και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί περιστασιακά.

Εξακολουθεί να απαγορεύεται η ζάχαρη και ό,τι άλλο έχει κατάληξη σε -όζη (π.χ. φρουκτόζη), τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι χυμοί. Σε αυτό το σημείο, η διατροφολόγος θέτει τρεις απλούς κανόνες: αποκλείονται οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, οι τροφές που ενοχοποιούνται για εμφάνιση καντιντίασης (μανιτάρια, ζάχαρη, προϊόντα με μαγιά, ξίδι κ.ά.), υπογλυκαιμίας (φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, π.χ. μπανάνες) και τροφική δυσανεξία (με βάση τις ενδείξεις του αντίστοιχου τεστ στο οποίο θα υποβληθούμε), καθώς και ο συνδυασμός λίπους και υδατανθράκων στο ίδιο γεύμα.

Περίοδος συντήρησης:
 Η τρίτη και τελευταία φάση μπορεί να κρατήσει μια ζωή, καθώς πρόκειται περισσότερο για διατροφικό πλάνο και όχι τόσο για δίαιτα. Πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε σχεδόν τα πάντα, αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τα υδρογονωμένα λίπη. Όσο για το αλκοόλ; Μπορούμε να το εντάξουμε περιστασιακά στο πρόγραμμα, κατά προτίμηση κόκκινο ή λευκό κρασί (με το πρώτο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ειδικού) και λευκά ποτά (όπως τζιν και βότκα).

Πριν ξεκινήσετε να εφαρμόζετε το πρόγραμμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


-via-