Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Xάστε 3 κιλά σε 7 ημέρες χωρίς να στερηθείτε ψωμί ή σοκολάτα!



Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε όσες κουράστηκαν να υπόκεινται σε διατροφικούς 
περιορισμούς και αναζητούν την απόλαυση, αλλά και τη γρήγορη απώλεια βάρους.


Κείμενο: Δέσποινα Σάμψων, φωτογράφιση: Philippe Salomon



Υπάρχει τρόπος να χάσουμε βάρος χωρίς να αποχαιρετίσουμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές που μας κρατούν γεμάτες ενέργεια; Ακούγοντας τις συνεχόμενες φωνές διαμαρτυρίας πολλών γυναικών που εγκαταλείπουν Υπάρχει τρόπος να χάσουμε βάρος χωρίς να αποχαιρετίσουμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές που μας κρατούν γεμάτες ενέργεια; Ακούγοντας τις συνεχόμενες φωνές διαμαρτυρίας πολλών γυναικών που εγκαταλείπουν τις δίαιτες, οι διατροφολόγοι έχουν στραφεί σε πιο ελαστικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να μας κρατήσουν «πιστές» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πώς μπορούμε, όμως, να απαλλαγούμε από τα κιλά που μας βασανίζουν χωρίς να σταματήσουμε να τρώμε φυσιολογικές ποσότητες από τα αγαπημένα μας φαγητά;

Σύμφωνα με την πετυχημένη Γαλλίδα διατροφολόγο Καρόλ Γκαρνιέ και συγγραφέα πολλών μπεστ σέλερ διατροφής, όπως το Bonnes Calories, Mauvaises Calories (Καλές και κακές θερμίδες, εκδ. Leduc.S), το δύσκολο στοίχημα μπορεί να κερδηθεί. Το πρόγραμμά της απευθύνεται σε όσες επιθυμούν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να υποκύψουν σε αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς, που τους στερούν την πολύτιμη ενέργεια την οποία χρειάζονται καθημερινά. Μικρά κομψά γεύματα, που εκπληρώνουν τις γυναικείες επιθυμίες, αποτελούν το κλειδί του έξυπνου αδυνατίσματος. Γιατί, όμως, ξεχωρίζει αυτό το πρόγραμμα από εκατοντάδες άλλα; 


Γιατί είναι η δίαιτα που επιτρέπει:
- μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας να δεχόμαστε τουλάχιστον δύο προσκλήσεις για γεύμα ή δείπνο.
 Σχεδόν σε κανένα άλλο πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν δίνεται η δυνατότητα δύο ελεύθερων επιλογών για φαγητό και μάλιστα από το βράδυ της πρώτης ημέρας της δίαιτας, αλλά και το μεσημέρι της επομένης. Αρκεί να αποφύγουμε (ή να περιορίσουμε) το αλκοόλ και να μην παραγγείλουμε κανένα πιάτο που να περιέχει υδατάνθρακες.

- να απολαμβάνουμε επιδόρπιο, αλλά και σνακ τα οποία μας βοηθούν να μην καταφεύγουμε στο ψυγείο αμέσως μετά τη δουλειά. Έτσι, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παραμένουν σταθερά, ενώ αποφεύγουμε και τις επιδρομές στα συσκευασμένα σνακ που περιέχουν συντηρητικά και γεμίζουν με τοξίνες και λίπος τον οργανισμό.

- να τρώμε την αγαπημένη μας σοκολάτα, έστω και με προϋποθέσεις: 1 κομμάτι μαύρη σοκολάτα δύο φορές την εβδομάδα την ώρα του απογευματινού σνακ και 1 κομμάτι καθημερινά στη φάση της συντήρησης μας επιτρέπουν να απολαύσουμε τη λατρεμένη μας λιχουδιά, χωρίς να μας οδηγούν στην ακραία λύση να την καταναλώσουμε ολόκληρη.

- να κερδίζουμε τη χαμένη ενέργεια που χρειαζόμαστε το χειμώνα τρώγοντας φρούτα στην αρχή της ημέρας. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι τα συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζουν την επίθεση από μικρόβια και ιούς. Όπως αναφέρει η ειδικός, αν υπολογίσουμε ότι ξυπνάμε γύρω στις εφτά το πρωί και τρώμε μεσημεριανό στη μία, τέσσερα φρούτα μάς είναι απαραίτητα (μπανάνα, ακτινίδιο, αχλάδι και μήλο είναι ο ιδανικός συνδυασμός) για να τονώσουμε τον οργανισμό μας. Αν, όμως, μεσολαβούν λιγότερες ώρες μεταξύ των δύο γευμάτων, θα πρέπει να αρκεστούμε σε δύο μόνο φρούτα από τα παραπάνω.

- να τρώμε ικανοποιητικές ποσότητες χωρίς να νιώθουμε ότι πρέπει να σηκωθούμε από το τραπέζι ενώ ακόμη δεν έχουμε χορτάσει. Οι ποσότητες των πρωτεϊνούχων τροφών δεν είναι μικρές, ενώ επιτρέπονται άφθονα λαχανικά και σαλάτες. Μικρές γευστικές πινελιές, όπως γαρίδες, σολομός, μυρωδικά και μπαχαρικά, αναδεικνύουν τα διαιτητικά πιάτα.

- να χάσουμε μέχρι τρία κιλά σε μία εβδομάδα. Ωστόσο, επειδή ο στόχος αυτός δεν είναι πάντα εφικτός για όλες όσες δοκιμάσουμε αυτή τη δίαιτα, θα πρέπει σε συνδυασμό με την καθοδήγηση του προσωπικού μας παθολόγου να το ακολουθήσουμε για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, έτσι ώστε να παγιώσουμε την απώλεια των τριών κιλών. Η δημιουργός του προγράμματος ισχυρίζεται ότι, αν αυτό συνεχιστεί για τρεις εβδομάδες, μπορούμε να χάσουμε μέχρι και πέντε κιλά, αρκεί να ακολουθήσουμε μετά την ολοκλήρωσή του μια περίοδο σταθεροποίησης, η οποία θα διαρκέσει όσο και η δίαιτα.

Η συντήρηση, όπως αποκαλείται, θα περιλαμβάνει τις ίδιες τροφές, αλλά επιπλέον θα επιτρέπει τρεις φορές την εβδομάδα τρεις μερίδες υδατάνθρακες, αντίστοιχα. Για παράδειγμα, ρύζι, ζυμαρικά ή 3 φέτες ψωμί, αλλά και επιδόρπια (γλυκά ζαχαροπλαστείου) δύο φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ακολουθήσουμε το πρόγραμμα για μία μόνο εβδομάδα, θα πρέπει επίσης να τηρήσουμε μία εβδομάδα συντήρησης.


Εβδομαδιαίο πρόγραμμα απώλειας βάρους


1η ημέρα

Πρωινό

Χυμό 1 λεμονιού σε θερμοκρασία δωματίου και 1-2 φρέσκα φρούτα εποχής (αχλάδι, μήλο, κόκκινο σταφύλι).
Μεσημεριανό
Ομελέτα με 1 ολόκληρο αυγό και επιπλέον 1 ασπράδι, μαγειρεμένη σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς λάδι, 1 μεγάλο μπολ με ωμά λαχανικά εποχής, τα οποία θα συνοδεύσουμε με χυμό λεμονιού και 1 κ.σ. καρυδέλαιο ή παρθένο ελαιόλαδο και 125 γραμμ. γιαούρτι, κατά προτίμηση από κατσικίσιο γάλα.
Σνακ
1 φρέσκο φρούτο εποχής 30΄ πριν από το βραδινό, ζεστό ζωμό από βρασμένα λαχανικά (υπολογίζουμε 100 γραμμ. από μια ποικιλία με κολοκυθάκια, σπανάκι ή άγρια χόρτα).
ΒραδινόΕλεύθερη επιλογή, αρκεί να μην περιέχει υδατάνθρακες, επιδόρπιο ή αλκοόλ.


2η ημέρα

Πρωινό
Χυμό 1 λεμονιού σε θερμοκρασία δωματίου και 1-2 φρέσκα φρούτα εποχής (αχλάδι, μήλο, ανανάς).
Μεσημεριανό
Ελεύθερη επιλογή, αρκεί να μην περιέχει υδατάνθρακες, επιδόρπιο ή αλκοόλ.
Σνακ
1 φλιτζ. δυόσμο ή πράσινο τσάι.
Βραδινό
Σούπα πράσινων λαχανικών (αν δεν πεινάμε, μπορούμε να παραλείψουμε το συγκεκριμένο γεύμα).


3η ημέρα
Πρωινό

Χυμό 1 λεμονιού σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλιτζ. τσάι, 1-2 φρέσκα φρούτα εποχής (αχλάδι, μήλο, ρόδι).
Μεσημεριανό
Ποικιλία από ωμά λαχανικά ή μαγειρεμένα στον ατμό, 150 γραμμ. ψάρι ψημένο στο φούρνο με μυρωδικά και χυμό λεμονιού, χυμό από κόκκινα φρούτα (κόκκινο σταφύλι, βατόμουρο, κράνμπερι, δαμάσκηνο ή φράουλα).
Σνακ
1 φρέσκο φρούτο εποχής.
Βραδινό
Σούπα λαχανικών (εάν υποφέρουμε από κατακράτηση υγρών, αντικαθιστούμε το συγκεκριμένο πιάτο με λαχανικά στη σχάρα) και 1 φλιτζ. χαμομήλι.


4η ημέρα
Πρωινό

Χυμό 1 λεμονιού σε θερμοκρασία δωματίου, λευκό τυρί 0% λιπαρά με φρέσκα φρούτα εποχής (αχλάδι, μήλο, ανανάς) και 1 φλιτζ. τσάι.
Μεσημεριανό
Σαλάτα καρότο, στην οποία θα προσθέσουμε ελάχιστο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και χυμό λεμονιού, 150 γραμμ. σολομό σοταρισμένο σε γουόκ με 200 γραμμ. σπανάκι στον ατμό, στα οποία θα προσθέσουμε σουσάμι, χυμό λεμονιού και προαιρετικά σάλτσα σόγιας.
Ή
150 γραμμ. κοτόπουλο κοκκινιστό με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, μπρόκολο στον ατμό και χυμό από κόκκινα φρούτα (κόκκινο σταφύλι, βατόμουρο, ράσμπερι, κράνμπερι, δαμάσκηνο, φράουλα).
Σνακ
Μανταρίνια και 1 κομμάτι μαύρη σοκολάτα.
Βραδινό
Σαλάτα φακές, στην οποία θα προσθέσουμε 1/2 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σουσάμι, λευκό τυρί κρέμα με 0% λιπαρά ή γιαούρτι από κατσικίσιο γάλα και 1 φλιτζ. δυόσμο.


5η ημέρα
Πρωινό

1 φλιτζ. τσάι, 2 μικρές φέτες πολύσπορο ψωμί, τις οποίες θα συνοδεύσουμε με 30-50 γραμμ. λευκό κατσικίσιο τυρί, και 1/2 ποτήρι (125 ml) χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ.
Μεσημεριανό
Σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, ντομάτα κομμένη σε κύβους, μαϊντανό και χυμό λεμονιού, κομπόστα σπιτική από αχλάδια, ξερά βερίκοκα, πορτοκάλι, δαμάσκηνα και σταφίδες, την οποία θα σιγοβράσουμε σε χυμό πορτοκάλι, προσθέτοντας φιλέ αμυγδάλου και σκόνη κανέλα, και χυμό από κόκκινα φρούτα (κόκκινο σταφύλι, βατόμουρο, ράσμπερι, κράνμπερι, δαμάσκηνο, φράουλα).
Σνακ
1 φρέσκο φρούτο εποχής και 1 κομμάτι μαύρη σοκολάτα.
Βραδινό
Βραστά λαχανικά με 1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο ή καρυδέλαιο, 150 γραμμ. ψάρι στον ατμό, στο οποίο θα προσθέσουμε 1 κ.σ. ψιλοκομμένο αμύγδαλο και 1 φλιτζ. δυόσμο.


6η ημέρα
Πρωινό

1 φλιτζ. τσάι και 125 γραμμ. γιαούρτι 0% λιπαρά με 2 κ.σ. μούσλι από νιφάδες βρόμης χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Μεσημεριανό
150 γραμμ. μοσχαρίσιο φιλέτο στο γκριλ με μυρωδικά και σαλάτα με ντομάτα, αβοκάντο, ρόκα, ελιές Καλαμών, στην οποία θα προσθέσουμε χυμό λεμονιού και 1 φλιτζ. τσάι.
Σνακ
Παγωμένο ρόφημα που θα χτυπήσουμε στο μπλέντερ με αχλάδι, γάλα αμυγδάλου (στα καταστήματα υγιεινής διατροφής) και ελάχιστη κανέλα.
Ή με χυμό πορτοκαλιού, μπανάνα, ροζ γκρέιπ φρουτ και σκόνη αμυγδάλου.
Βραδινό
Σούπα λαχανικών στην οποία θα προσθέσουμε 150 γραμμ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως (μαγειρεμένα), 125 γραμμ. γιαούρτι 0% λιπαρά με κανέλα και 1 φλιτζ. δυόσμο.


7η ημέρα
Πρωινό

1 φλιτζ. τσάι, 2 φέτες ολικής αλέσεως με 30-50 γραμμ. φρέσκο λευκό τυρί και παγωμένο ρόφημα που θα χτυπήσουμε στο μπλέντερ με αχλάδι, γάλα αμυγδάλου (στα καταστήματα υγιεινής διατροφής) και ελάχιστη κανέλα.
Ή με χυμό πορτοκαλιού, μπανάνα, ροζ γκρέιπ φρουτ και σκόνη αμυγδάλου.
Μεσημεριανό
150 γραμμ. ψάρι στον ατμό, στο οποίο θα προσθέσουμε 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας και το χυμό 1/2 λεμονιού, λαχανικά στον ατμό με 1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο ή καρυδέλαιο και 1 φλιτζ. τσάι.
Σνακ
125 γραμμ. γιαούρτι με 0% λιπαρά στο οποίο θα προσθέσουμε 1/4 αχλάδι, 1-2 φέτες φρέσκο ανανά ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. σταφίδες, αποξηραμένα βατόμουρα και 1/2 κ.γ. φιλέ αμυγδάλου και 1 κομμάτι μαύρη σοκολάτα.
Βραδινό
Σαλάτα με 50 γραμμ. κινόα βρασμένο, 1/4 αγγούρι σε κύβους, 3 ντοματίνια, 100 γραμμ. βραστές γαρίδες, μαϊντανό, κόλιαντρο, σουσάμι και ντρέσινγκ που θα φτιάξουμε με το χυμό 1 λεμονιού και 1 κ.γ. σησαμέλαιο. 


Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε
- Το ψωμί επιτρέπεται αρκεί να είναι ολικής αλέσεως, σικάλεως, πολύσπορο κ.λπ. Ωστόσο θα πρέπει να το καταναλώνουμε μία φορά την ημέρα, σε ένα από τα πρώτα δύο βασικά γεύματα, δηλαδή πρωινό ή μεσημεριανό.

-Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα ζυμαρικά και το ρύζι με όσπρια, τα οποία μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με σάλτσα ντομάτας και ελάχιστο ελαιόλαδο στο τέλος. Με αυτό τον τρόπο ρίχνουμε συνολικά το γλυκαιμικό δείκτη των γευμάτων μας εμποδίζοντας την αποθήκευση λίπους.

- Αν δεν αντέχουμε χωρίς ένα μικρό μπισκότο το απόγευμα, η ειδικός προτείνει να φάμε ένα μικρό, μία ή δύο φορές την εβδομάδα το πολύ. Η ίδια συστήνει να επιλέγουμε τα επιδόρπια με γιαούρτι και φρούτα που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ή να συνοδεύουμε ένα απλό γιαούρτι 0% λιπαρά με λίγη σκόνη κανέλα και ελάχιστες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας.

- Το φρέσκο κατσικίσιο τυρί, αλλά και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά που προτείνει η Καρόλ Γκαρνιέ έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αγελαδινά προϊόντα. Τις περισσότερες φορές τα συγκεκριμένα μεταβολίζονται πιο εύκολα από τον οργανισμό χωρίς να ερεθίζουν, λόγω της μειωμένης λακτόζης που περιέχουν. Εκτός από το πρωινό, όπου μπορούν να συνοδεύσουν το ψωμί σας, τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να καταναλώνονται χωρίς προσθήκη υδατάνθρακα.

- Εάν υποφέρουμε από κατακράτηση υγρών, θα πρέπει να γνωρίζουμε, λέει η ειδικός, ότι οι σούπες λαχανικών επιδεινώνουν το πρόβλημα. Τα λαχανικά, αν και είναι φτωχά σε θερμίδες, περιέχουν μεταλλικά άλατα που επιβαρύνουν την κατάστασή μας. Γι' αυτό ειδικά το βράδυ θα πρέπει να τα αποφεύγουμε εκτός αν τα καταναλώνουμε ψητά στο γκριλ, με ελάχιστη βινεγκρέτ και φυσικά χωρίς αλάτι.

- Αν το πρόβλημα του βάρους μας εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς, η Καρόλ Γκαρνιέ εξηγεί ότι θα πρέπει να αποφύγουμε το βραδινό επιδόρπιο και το αλκοόλ. Επίσης λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι θα πρέπει να αντικατασταθούν από κινόα και φακές. Τα φυσικά διουρητικά και αποσυμφορητικά, όπως το χαμομήλι, είναι επίσης μια καλή λύση για να απαλλαγούμε από το αντιαισθητικό φούσκωμα.