Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Διατροφικές συμβουλές για να αποφεύγετε το φούσκωμα

Πολλές φορές τα 2-3 επιπλέον κιλά που βλέπετε στη ζυγαριά σας είναι πλασματικά. Το γεγονός ότι δεν κουμπώνει το φερμουάρ του παντελονιού σας δεν οφείλεται απαραίτητα σε αύξηση του λίπους, αλλά σε φούσκωμα και πρήξιμο. Οι δυσάρεστες αυτές καταστάσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε κατακράτησης υγρών είτε κατανάλωσης ορισμένων τροφών που προκαλούν τέτοιου είδους συμπτώματα. Το φούσκωμα μπορεί να είναι επίσης αποτέλεσμα άγχους και γενικότερα στρεσογόνων καταστάσεων.


Αν λοιπόν η ζυγαριά σας δείχνει 2-3 κιλά παραπάνω ενώ προσέχετε τη διατροφή σας, μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές χωρίς να μειώσετε θερμίδες.

Αποφύγετε τροφές που φουσκώνουν

Ορισμένες τροφές μπορούν να κάνουν την κοιλιά σας να φαίνεται αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, μέσα σε λίγες ώρες αφότου καταναλωθούν. 

Ποιες είναι αυτές:

Φακές, φασόλια, ρεβίθια, αγκινάρες, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελών, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρια, πράσα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπιζέλια, πατάτες, βερίκοκα, μπανάνες, πεπόνι, πορτοκάλια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ανθρακούχα ποτά, μπίρα, χυμοί φρούτων, καλαμπόκι, προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης και πίτουρα. Πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, π.χ. φρουκτόζη, ασπαρτάμη κλπ, γάλα, μαλακό τυρί, παγωτά.

Προσοχή: Μη ξεχνάτε ότι ορισμένες από αυτές τις τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι από τις πιο θρεπτικές και απαραίτητες τροφές για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και δε θα πρέπει να λείπουν από καμία διατροφή!
Οι οδηγίες αυτές ισχύουν μόνο όταν νιώθετε φούσκωμα ή θέλετε να βάλετε ένα πιο στενό ρούχο.
Για λίγες ημέρες, αποφύγετε τα τρόφιμα που συχνότερα προκαλούν φούσκωμα μέχρις ότου υποχωρήσει. Αν και οι τροφές αυτές δεν είναι οι ίδιες για όλους, υπάρχουν μερικοί «συνήθεις ύποπτοι» όπως τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν. Στη συνέχεια, προσθέστε τα, σταδιακά στη διατροφή σας και πάλι, ένα προς ένα, ενώ παράλληλα παρακολουθείτε τα συμπτώματα στον οργανισμό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποια τρόφιμα προκαλούν φούσκωμα, άρα μπορείτε να τα αποφεύγετε γενικότερα.

Αν χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, αυξήστε τις σιγά-σιγά σε μια περίοδο ημερών ή εβδομάδων. Μια ξαφνική αύξηση σε φυτικές ίνες συχνά προκαλεί φούσκωμα.
Μην παραλείπετε γεύματα καθώς αυτό οδηγεί σε υπερβολική πείνα, οπότε και μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα, με αποτέλεσμα απότομο φούσκωμα.
Μην τρώτε πολύ γρήγορα γιατί καταπίνετε και αέρα, με αποτέλεσμα αυτός να εγκλωβίζεται στο πεπτικό σύστημα και να προκαλεί φούσκωμα καθώς δυσχεραίνει την πέψη.

Προτιμήστε τις πρωτεΐνες

Tα λευκώματα βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Τροφές πλούσιες σε λευκώματα είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, το άπαχο κρέας κ.λ.π.
Ο περιορισμός των υδατανθράκων, τόσο την ημέρα που είστε φουσκωμένες όσο και για 2-3 ημέρες μετά, είναι καλός για να ηρεμήσει το πεπτικό σας σύστημα από τον τυμπανισμό.

Bάλτε κανέλα, άνηθο ή δεντρολίβανο στο φαγητό σας

Tα αιθέρια έλαια της κανέλας σάς χαλαρώνουν και βοηθούν στο ξεφούσκωμα, ενώ ο άνηθος και το δεντρολίβανο βελτιώνουν την πέψη και ελαττώνουν το φούσκωμα.
Χρησιμοποιήστε στη σαλάτα σας μηλόξιδο αντί για κανονικό ξίδι. Bοηθά στο άμεσο ξεφούσκωμα.

Mειώστε το αλάτι

H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Γι' αυτό, μειώστε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που δίνουν γεύση στο φαγητό. Περιορίστε, επίσης, την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως αλλαντικά, ξηρά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα κλπ. Ειδικά όσες γυναίκες έχετε προβλήματα με τον κύκλο σας, π.χ. προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πρέπει να μειώσετε το αλάτι από τη διατροφή σας, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την περίοδο.

Πίνετε περισσότερο νερό

Πολλοί ίσως πιστεύετε ότι, πίνοντας νερό, φουσκώνετε περισσότερο. Αυτό όμως δεν ισχύει. Mπορεί η κοιλιά να φουσκώσει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει. O οργανισμός είναι ένας μεγάλος αποταμιευτής νερού. Γι' αυτό, αν του παρέχεται λίγο νερό, έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, κι έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών. Tο νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά. Προσέξτε μόνο να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού μαζί με το φαγητό σας γιατί μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα και δυσπεψία.

Λιγότερο στρες, μικρότερο φούσκωμα

Το στρες χτυπά στο στομάχι. Σε εποχές έντονου στρες εκδηλώνονται γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή επιδεινώνονται ήδη υπάρχουσες. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, το φούσκωμά σας να μην οφείλεται σε διατροφικές συνήθειες, αλλά σε έντονο άγχος. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του άγχους. Σίγουρα, όμως, θα βοηθήσει και ένα απαλό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς με αιθέρια έλαια χαμομηλιού σε συνδυασμό με ένα ρόφημα βοτάνων.

Μερικά χωνευτικά βότανα που ξεφουσκώνουν:
  • μαραθόσπορος, που βοηθά στη χώνεψη
  • γλυκάνισος, που δρα ως ήπιο καθαρτικό.
  • μέντα, που χαλαρώνει τους μυς του στομάχου και καταπολεμά το πρήξιμο.
Για να ετοιμάσετε τα εγχύματα, ρίχνετε 1 κουταλάκι από το βότανο της αρεσκείας σας σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό, το αφήνετε για 6-7΄ και το σουρώνετε. Μπορείτε να πίνετε καθημερινά 1-2 ροφήματα από το βότανο της επιλογής σας.

Γυμναστείτε καθημερινά

Aν το πρόβλημα του φουσκώματος επικεντρώνεται στα πόδια, τότε αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κινείστε όσο θα έπρεπε. H γυμναστική σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται πολύ καλή λύση για την καταπολέμηση του φουσκώματος στα πόδια. Η γυμναστική είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος εκτόνωσης και αποβολής του άγχους.

www.mama365.gr