Η έρευναΜία πρόσφατη έρευνα στην Ολλανδία έρχεται για να ξανανοίξει τον διάλογο σχετικά με τα κύρια γεύματα της ημέρας και τη διατροφική αξία των σνακ. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη σε δύο ομάδες υγιών ανθρώπων. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε μόνο κύρια γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η δεύτερη επιτρεπόταν να καταναλώσει και πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Όπως παρατηρήθηκε, η πρώτη ομάδα έτεινε γενικά να μην εμφανίζει περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ακόμα και όταν κατανάλωνε μεγαλύτερα από το συνηθισμένο γεύματα. Αντίθετα, η δεύτερη παρουσίαζε την ακριβώς αντίθετη εικόνα.
Γεύματα VS σνακΣύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει τρία κύρια γεύματα την ημέρα, ασχέτως ποσότητας, και να αποφεύγει πάση θυσία τα σνακ, ειδικά αυτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη και λίπη. Εκτός από τα προφανή οφέλη για το σωματικό βάρος, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα «αμαρτωλά» σνακ μπορεί να βλάψουν μακροπρόθεσμα την εύρυθμη λειτουργία του ήπατος. Συνεπώς, τα τρία ισορροπημένα γεύματα ενδέχεται να προστατέψουν και το συκώτι μας από τυχόν μελλοντικές ανωμαλίες.
Η ζάχαρη στο εδώλιοΩστόσο, όπου υπάρχει λόγος, υπάρχει και αντίλογος. Όπως λοιπόν υποστηρίζουν άλλοι μελετητές, γιατροί και διατροφολόγοι, το πρόβλημα τελικά δεν βρίσκεται ούτε στην ίδια την πρακτική του σνακ, ούτε στις παραπάνω θερμίδες, αλλά στην πηγή της ζάχαρης. Ειδικότερα, ο αντίλογος πρεσβεύει ότι η τακτική πρόσληψη ζάχαρης που προέρχεται από βιομηχανικά επεξεργασμένες τροφές αμφιβόλου ποιότητας, όπως είναι, για παράδειγμα, τα ντόνατ ή τα γεμιστά μπισκότα, εύλογα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και προοδευτικά σε πιθανές βλάβες του ήπατος. Αντίθετα, τα φυσικά σάκχαρα που συναντάμε στα φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, φράουλες, ώριμες μπανάνες) είναι μια σαφώς καλύτερη επιλογή.
Το δίλημμαΗ παραπάνω συζήτηση φέρνει πάλι στο προσκήνιο το μεγάλο δίλημμα: Κύρια και μεγάλα ή πολλά και μικρά γεύματα; Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μία οριστική απάντηση, απ’ ό,τι φαίνεται όμως η σύγχρονη, αγχωτική και φρενήρης καθημερινότητα, μάλλον κλίνει προς τη δεύτερη λύση, αυτή δηλαδή που προτείνει την τακτική κατανάλωση μικρών γευμάτων και την τακτική ενυδάτωση, ώστε το σώμα να μην προλαβαίνει  ούτε να εξαντλείται ούτε να αφυδατώνεται.
Η σωστή ενημέρωση και μία φιλική συζήτηση με έναν καλό διατροφολόγο σίγουρα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη διατροφή σας. Εκείνο μόνο αρκεί να θυμίσουμε, όπως πράττουμε διαρκώς, είναι ότι όποιον δρόμο κι αν επιλέξετε, μην ξεχάσετε να βάλετε στις αποσκευές σας την επιμονή και υπομονή.