Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

H απόλυτη ΔΙΑΙΤΑ που «εξαφανίζει» το λίπος της κοιλιάς! (Από τον κλινικό διαιτολόγο Χάρη Γεωργακάκη)

Ο «πόλεμος» με το λίπος γύρω από τη μέση και την κοιλιά είναι ίσως ο δυσκολότερος από όλους, γιατί η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά είναι κατάλοιπο του αρχέγονου συστήματος αυτοσυντήρησης του ανθρώπου για επιβίωση.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα με λίγα λιπαρά (1% ή 1,5%) και ½ φλιτζάνι τσαγιού δημητριακά ή 1 ποτήρι γάλα με λίγα λιπαρά (1% ή 1,5%) και 1 μικρή φέτα ψωμί με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα ή 1 ποτήρι γάλα με λίγα λιπαρά (1% ή 1,5%) και 1 μικρό κουλούρι Θεσσαλονίκης
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 φρούτο εποχής (μήλο ή αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 1 πορτοκάλι ή 2 μανταρίνια ή 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 2 μικρά ακτινίδια)
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΝΑΚ: Γιαούρτι έως 2% λιπαρά και 1 φρούτο (μήλο ή αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 1 πορτοκάλι ή 2 μανταρίνια ή 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 2 μικρά ακτινίδια )
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
1η μέρα: Ψάρι (επιλογής σας) ψητό ή βραστό (120 γρ. μαγειρεμένο) Σαλάτα επιλογής από λαχανικά εποχής και 1 κ.σ. ελαιόλαδο Ψωμί ολικής αλέσεως ή μη (1 φέτα)
2η μέρα: Σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο ή πρασόρυζο (1,5 κουτάλα σερβιρίσματος, που θα αναλογεί με ½ κουτάλα ρύζι) μαγειρεμένο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο Τυρί άπαχο (ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού ή τυρί τύπου cottage) (60 γρ.) ή φέτα (30 γρ.) Ψωμί ολικής αλέσεως ή μη (1 φέτα)
3η μέρα: Κοτόπουλο ή γαλοπούλα ψητή ή βραστή (120 γρ. μαγειρεμένο) Σαλάτα επιλογής από λαχανικά εποχής και 1 κ.σ. ελαιόλαδο Ψωμί ολικής άλεσης ή μη (1 φέτα) ή 1 πατάτα (1 μικρή) βραστή ή ψητή ή ½ φλ. ρύζι (ως γαρνιτούρα)
4η μέρα: Φακές ή ρεβίθια ή φασόλια (1,5 κουτάλα σερβιρίσματος) μαγειρεμένα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο Τυρί άπαχο (ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού ή τυρί τύπου cottage) (60 γρ.) ή φέτα (30 γρ.) Ψωμί ολικής άλεσης ή μη (1 φέτα)
5η μέρα: Μακαρόνια (1,5 φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένα ή περίπου 80 γρ. ωμά) 2 κ.σ. κιμά 1 κ.σ. τυρί τριμμένο 1 μικρή σαλάτα (με 1 κ. ελαιόλαδο)
6η μέρα: Κρέας άπαχο σε μορφή κιμά (2 μπιφτέκια) ή φιλέτο ή μπριζόλα (αφαιρέστε το ορατό λίπος) -120 γρ. ψημένο- Σαλάτα επιλογής από λαχανικά εποχής και 1 κ.σ. ελαιόλαδο ½ φλ. ρύζι (ως γαρνιτούρα)
7η μέρα: Κοτόπουλο στο φούρνο (120 γρ., στραγγισμένο, χωρίς την πέτσα) 1 μέτρια πατάτα φούρνου (στραγγισμένη) Σαλάτα επιλογής από λαχανικά εποχής και 1 κ.σ. ελαιόλαδο
ΒΡΑΔΙΝΟ:
1η μέρα: 1 τοστ (λευκό ή μαύρο ψωμί, χωρίς βούτυρο) με 30 γρ. τυρί άπαχο (ανθότυρο ή κατίκι ή τύπου cottage) και ντομάτα 1 μικρή σαλάτα πράσινη (με 1 κ. ελαιόλαδο) ή Ντάκος: 1 παξιμάδι (ολικής ή μη) 60 γρ. με 30 γρ. τυρί άπαχο (ανθότυρο ή κατίκι ή τύπου cottage) και ντομάτα και ρίγανη
2η μέρα: 1 σαλάτα με τόνο (λαχανικά εποχής, 1 κονσέρβα τόνου σε νερό ή σε λάδι στραγγισμένη) με 1 κ.σ. ελαιόλαδο
3η μέρα: 1 φρουτοσαλάτα (2 φρούτα) με 1 κ. μέλι και 1 γιαούρτι (2%)
4η μέρα: 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κ. ελαιόλαδο 1 αυγό βραστό Ψωμί ολικής άλεσης ή μη (1 φέτα)
5η μέρα: 1 φρουτοσαλάτα (2 φρούτα) με 1 κ. μέλι και 1 γιαούρτι (2%)
6η μέρα: ½ φλ. ρύζι με 1 γιαούρτι 2%
7η μέρα: 1 μέτρια πατάτα φούρνου στραγγισμένη 30 γρ. τυρί άπαχο (ανθότυρο ή κατίκι ή τύπου cottage) 1 μικρή σαλάτα πράσινη (με 1 κ. ελαιόλαδο).
Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη (κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής).
imommy.gr