Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Shred diet: Χάστε 5 κιλά σε 7 ημέρες χωρίς στερήσεις

Οι celebrities ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του, ενώ ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα τον εμπιστεύτηκε διορίζοντάς τον στο αμερικανικό Προεδρικό Συμβούλιο για το Fitness, τον Αθλητισμό και τη Διατροφή. Το νέο πρόγραμμα του δρα Ίαν Σμιθ υπόσχεται απώλεια βάρους χωρίς να χρειαστεί να γυρίσουμε την πλάτη σε μια λαχταριστή τηγανίτα ή ένα σοκολατένιο γλυκό.

Κείμενο: Νάντια Γιαννούλη

Eνα κομμάτι ζουμερό κοτόπουλο, ένα ποτήρι κρασί και λίγες κουταλιές λαχταριστή μους σοκολάτα... Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα παραπάνω,ιδιαίτερα αν βρίσκεται γύρω από ένα τραπέζι με καλούς φίλους; Το δίλημμα, όμως, πάντα παραμένει το ίδιο: θα γευτούμε ό,τι περιλαμβάνει ένα γευστικό μενού ή θα κάνουμε τα πάντα για να χωρέσουμε ξανά στο μικρό μαύρο φόρεμά μας; 

Καν' το όπως οι σταρ

Από το παραπάνω αδιέξοδο υπόσχεται να μας βγάλει ο διάσημος γιατρός της Νέας Υόρκης, ειδικός σε θέματα διατροφής, δρ Ίαν Σμιθ. Στο νέο του βιβλίο Shred, The Revolutionary Diet, 6 Weeks, 4 Inches, 2 Sizes (Η επαναστατική δίαιτα που εξαφανίζει το επίμονο λίπος, 6 εβδομάδες, 10 εκ., 2 νούμερα, εκδ. St. Martin’s Press) εξηγεί με ποιον τρόπο μπορούμε να χάσουμε περισσότερα από 10 εκ. και να φορέσουμε 2 νούμερα μικρότερα ρούχα σε έξι μόλις εβδομάδες. 

Όλα αυτά με τα πρώτα πέντε κιλά να εξαφανίζονται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθούμε τα αγαπημένα μας πιάτα. Άλλωστε το μεγάλο πλεονέκτημα του Shred είναι η ευελιξία του, καθώς αφήνει το περιθώριο να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα των 42 ημερών, να σταματήσουμε όταν θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας, ακόμα και αν αυτός επιτευχθεί σε επτά μόλις ημέρες.

Το διατροφικό πλάνο που προτείνει ο δρ Σμιθ ουσιαστικά αποτελεί συρραφή των πιο δραστικών στρατηγικών που ο ίδιος είχε αναπτύξει στα προηγούμενα βιβλία του και τις οποίες είχε εφαρμόσει με θεαματικά αποτελέσματα στους συμμετέχοντες του Celebrity Fit Club. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο ριάλιτι, στο οποίο ο ίδιος παρείχε διατροφικές συμβουλές σε επώνυμους του Χόλιγουντ που ήθελαν να αδυνατίσουν. 

«Το Shred είναι σαν μια ομάδα που συγκροτείται από τους καλύτερους παίκτες άλλων ομάδων» εξηγεί. Ο ειδικός εφάρμοσε το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα στους διαδικτυακούς του γνωστούς, μέσω του Facebook και του Twitter (@doctoriansmith). Το εγχείρημα πέτυχε και κάπως έτσι προέκυψε το Shred, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.


Βασικές αρχές
Τι είναι όμως το Shred; Πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο, το οποίο βοηθά όποια το ακολουθεί να κάνει σωστές και έξυπνες επιλογές. Τα μενού στηρίζονται στις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης), οι οποίες προκαλούν σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Συνεπώς οδηγούν σε σταθερή ενεργειακή τόνωση, καθώς και στο αίσθημα κορεσμού. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης και στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα γεύματα μέσα στη μέρα. Άλλωστε, για το δρα Σμιθ, μια επιτυχημένη δίαιτα δεν στηρίζεται μόνο στις θερμίδες και τις διατροφικές ομάδες, αλλά και στην ώρα που αυτές καταναλώνονται. «Μπορεί να ακουστεί παράδοξο, ωστόσο, σύμφωνα με νέες έρευνες, ο τρόπος με τον οποίο μοιράζονται τα γεύματα μέσα στη μέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μάχη για την απώλεια βάρους. Το ζητούμενο είναι να τροφοδοτούμε τον οργανισμό έτσι ώστε να παραμένουν σε ισορροπία τα επίπεδα διαφόρων ορμονών, όπως της κορτιζόλης και της ινσουλίνης, και να μη γίνονται απότομες αυξομειώσεις, που ευθύνονται για το έντονο αίσθημα της πείνας και συνεπώς θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία της δίαιτας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα προτείνει να τρώμε σε καθημερινή βάση τέσσερα γεύματα και τρία σνακ (ανάμεσά τους βρίσκεται και η σοκολάτα). Σύμφωνα με αυτή τη λογική:
Γεύμα 1ο στις 8:30, Σνακ 1ο στις 10:00, Γεύμα 2ο στις 11:30, Σνακ 2ο στις 13:00, Γεύμα 3ο στις 15:30, Γεύμα 4ο στις 19:00, Σνακ 3ο στις 20:30. Αν οι συνθήκες ή οι συνήθειές μας δεν μας επιτρέπουν να συμβαδίσουμε με το παραπάνω, μπορούμε να αλλάξουμε τις ώρες διατηρώντας ωστόσο τα χρονικά διαστήματα που παρεμβάλλονται από το ένα γεύμα ή σνακ στο άλλο. 

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τη μέθοδο Shred από τις υπόλοιπες είναι η αρχή της «σύγχυσης της δίαιτας». Ο δρ Σμιθ την παραλληλίζει με την αντίστοιχη των μυών. Σύμφωνα με αυτή, όταν το σώμα δέχεται συνεχώς ένα ερέθισμα, που δεν είναι άλλο από τις ίδιες ασκήσεις με την ίδια περιοδικότητα, τότε βαριέται και σταματά να αποδίδει. Αν όμως υπάρχει διαφοροποίηση τόσο στη διάρκεια, όσο και στο είδος του προπονητικού προγράμματος, οι μύες δεν ξέρουν τι να περιμένουν και συνεπώς βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση. 

Κάτι ανάλογο, λοιπόν, συμβαίνει και με τη δίαιτα. Αν μάθουμε να καταναλώνουμε τις ίδιες τροφές, κάποια στιγμή ο οργανισμός θα συνηθίσει στη νέα κατάσταση και εμείς θα σταματήσουμε να χάνουμε βάρος. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ειδικό, η ποικιλία τόσο στην ποσότητα, όσο και στις τροφές αυτές καθαυτές, βοηθά το μεταβολισμό να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση, αφού μόνο έτσι δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και σύμφωνα με το διαιτολόγιο τη μία φορά θα καταναλώνουμε σούπα και την άλλη τηγανίτες με μπέικον. 

Ξεχωριστή θέση στη φιλοσοφία του Shred κατέχει και η γυμναστική. Ο ειδικός προτείνει ένα προπονητικό πρόγραμμα, η διάρκεια του οποίου φυσικά και διαφοροποιείται, για να συμβεί η «σύγχυση των μυών». Αυτό περιλαμβάνει αποκλειστικά καρδιαγγειακές ασκήσεις, όπως zumba, τζόγκινγκ, κολύμπι, ποδήλατο, στεπ, τρέξιμο, επιτόπια πηδηματάκια, σκοινάκι, ελλειπτικό, αερόμπικ κ.ά. Οι συγκεκριμένες βοηθούν κυρίως στην καύση του λίπους, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, αλλά και την αύξηση της αντοχής.


Νέο κορμί σε 42 ημέρες
Ένας κύκλος Shred ολοκληρώνεται σε 6 εβδομάδες. Το όνομα καθεμίας φανερώνει ποιος είναι ο ρόλος της. Για παράδειγμα, η Cleanse είναι αφιερωμένη στην αποτοξίνωση, ενώ η Transformation είναι η πιο σκληρή, αλλά και αυτή με τα πιο άμεσα αποτελέσματα.

Σε 42 μέρες, λοιπόν, ο δρ Σμιθ υπόσχεται πως η ζυγαριά μας θα δείξει τον επιθυμητό αριθμό, αλλά -το σπουδαιότερο- εμείς θα έχουμε μάθει πώς να τον διατηρήσουμε. Αν πάλι μας χωρίζουν πέντε κιλά από τις ιδανικές αναλογίες, μπορούμε να περιοριστούμε στις πρώτες επτά μέρες. Από την άλλη, αν ένας κύκλος δεν είναι τελικά αρκετός, κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και ξεκινάμε από την αρχή. 

Με σύνθημά του «Πιστέψτε! Δουλέψτε σκληρά! Περάστε καλά!», ο ειδικός μάς ξεναγεί στις εβδομάδες-στάδια αυτού του ενάμιση μήνα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αλλάξουν την εικόνα και την ψυχική μας διάθεση: 

Πρωταρχική (Prime): Κατά τη διάρκειά της θα μάθετε πώς να μοιράζετε σωστά τα γεύματα μέσα στο 24ωρο, ποια σνακ να καταναλώνετε για να έχετε ενέργεια, χωρίς να φορτώνεστε με περιττές θερμίδες. Όσες από τις πελάτισσες την ακολούθησαν έχασαν κατά μέσο όρο 4 με 5 κιλά, χωρίς να νιώσουν ότι κάνουν δίαιτα. Αυτές τις επτά ημέρες, εκτός των άλλων, μπορείτε να τρώτε σούπες, ροφήματα και smoothies της επιλογής σας, καθένα από τα οποία θα έχει μέχρι 300 θερμίδες, αλλά και σνακ της αρεσκείας σας που δεν θα ξεπερνούν ωστόσο τις επιτρεπόμενες κάθε φορά θερμίδες. Καθόλη τη διάρκεια του Shred, καλό είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, ενώ δεν πρέπει να παραλείπετε κανένα γεύμα ή σνακ, ακόμη και αν δεν πεινάτε. 

Πρόκληση (Challenge): Η δεύτερη εβδομάδα ζητά λίγο περισσότερα από εσάς: απαγορεύονται οι ατασθαλίες. Οι θερμίδες τόσο στις σούπες, όσο και στα ροφήματα μειώνονται από 300 σε 250 το πολύ, ενώ η γυμναστική μπαίνει πιο δυναμικά στο πρόγραμμα.

Μεταμόρφωση (Transformation): Ίσως η πιο σκληρή φάση του προγράμματος, στο τέλος της οποίας ωστόσο θα έχετε καταφέρει να φορέσετε ένα νούμερο μικρότερο παντελόνι. Οι επιτρεπόμενες θερμίδες τόσο για τις σούπες, όσο και για τα ροφήματα μειώνονται κι άλλο (μέχρι 200), ενώ από δω και πέρα (μέχρι και το τέλος της πέμπτης εβδομάδας) στο πρωινό προστίθεται και ένα φλιτζάνι με νερό, στυμμένο χυμό λεμονιού και προαιρετικά ½ κ.γ. ζάχαρη. 

Ανάδυση (Ascend): Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι πιο χαλαρή. Οι θερμίδες, τόσο για τις σούπες όσο και για τα ροφήματα, παραμένουν 200, ωστόσο οι επιλογές στα μενού είναι πιο χορταστικές.

Αποτοξίνωση (Cleanse): Τις επόμενες επτά μέρες θα εστιάσετε στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό σας. Σε αντίθεση με άλλα ανάλογα προγράμματα, το συγκεκριμένο δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε χυμούς αλλά και σε τροφές οι οποίες ενεργοποιούν ένζυμα που βρίσκονται στο συκώτι και διευκολύνουν τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Κατά τη διάρκειά της απαγορεύεται το αλκοόλ, αλλά όχι και ένα λαχταριστό σπιτικό μπέργκερ. 

Έκρηξη (Explode): Ο ρόλος της τελευταίας φάσης είναι να συνοψίσει όλα όσα μάθατε, γι’ αυτό και η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και οι περιορισμοί σχεδόν ανύπαρκτοι. 

Μέσα σε 42 ημέρες, λοιπόν, ο διατροφολόγος των σταρ υπόσχεται πως θα έχουμε αποκτήσει ιδανικές αναλογίες, γυμνασμένο σώμα και όλα αυτά χωρίς στερήσεις, αφού μπορούμε να γευτούμε τα πιο νόστιμα πιάτα χωρίς ενοχή και με θετικά αποτελέσματα. 

Φυσικά, προτού ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη ή όποια άλλη δίαιτα, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.


Τα... DOs του Shred

Καφές: Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τη μέρα με ελάχιστο γάλα και ζάχαρη. 
Αλάτι: Προτιμήστε το θαλασσινό από το επιτραπέζιο, καθώς προσθέτει γεύση στα πιάτα σας, έχοντας παράλληλα μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο. 
Βραδινό: 2 ώρες προτού πέσετε για ύπνο είναι καλό να μην τρώτε τίποτα, ωστόσο, αν νιώθετε το στομάχι σας να γουργουρίζει επικίνδυνα, καταναλώστε ένα σνακ το οποίο όμως δεν θα ξεπερνά τις 100 θερμίδες. 
Ντρέσινγκ: Το κέτσαπ, η μαγιονέζα και η μουστάρδα επιτρέπονται αλλά με μέτρο (όχι περισσότερο από 1 κ.γ. σε κάθε γεύμα).
Μπαχαρικά: Σε απεριόριστη ποσότητα.
Φρούτα-χυμοί: Προτιμώνται τα φρέσκα, ωστόσο επιτρέπονται τα κατεψυγμένα και αυτά της κονσέρβας, αρκεί να μην περιέχουν πρόσθετα ζάχαρης. 
Αλκοόλ-αναψυκτικά: 1 κουτάκι αναψυκτικό διαίτης τη μέρα, 1 μικρό μπουκάλι ισοτονικό ποτό τη μέρα (το οποίο όμως δεν θα ξεπερνά τις 60 θερμίδες), 3 μπίρες light την εβδομάδα ή 3 ποτήρια κρασί ή 1 ποτό δύο φορές την εβδομάδα. 



Προτάσεις σνακ...

Μέχρι 100 θερμίδες: ½ μπανάνα και 2 κομμάτια μαύρη σοκολάτα, 3/4 φλιτζ. βρασμένα καρότα, 10 καρότα baby με 2 κ.σ. χούμους, 2 στικ σέλερι, 1 ψητή πατάτα, 6 ξερά βερίκοκα, 1 φλιτζ. κοτόσουπα με νουντλς, 20 ελιές, 4 ρυζογκοφρέτες με 2 κ.σ. τυρί κότατζ, 1 μικρή ψητή γλυκοπατάτα κ.ά.

Μέχρι 150 θερμίδες: 1 φλιτζ. φράουλες με 1 κ.σ. λιωμένη σοκολάτα ή ½ φλιτζ. φέτες αγγούρι με 2 κ.σ. χούμους ή ½ φλιτζ. έτοιμη σούπα μινεστρόνε με 2 κ.γ. τριμμένη παρμεζάνα ή 45 φιστίκια ή ½ αβοκάντο ή 12 τσιπς τορτίγιας ή 1 μήλο με κανέλα ή ½ μάφιν.


* Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο στο www.amazon.com