Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Χάστε 4,5 κιλά εύκολα & γρήγορα με μεσογειακή διατροφή (Από την Διαιτολόγο Κυριακή Ποντικέρη)



Ένα μενού με νόστιμα φρούτα και με πλούσιο κυρίως γεύμα υπόσχετα
ι να σας βοηθήσει να χάσετε το περιττό βάρος σε ένα μήνα.

Εσείς που προσπαθείτε σκληρά να απαλλαγείτε από το τοπικό πάχος (κοιλίτσα και ψωμάκια) μην το βάζετε κάτω. Αν και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις διακοπές, έχουμε ακόμη ένα μήνα μπροστά μας για να αλλάξουμε την εικόνα μας βάζοντας πρόγραμμα στη διατροφή μας.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κυριακή Ποντικέρη προτείνει ένα εβδομαδιαίο μενού, ιδανικό για να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά. Η ίδια εξηγεί: «Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή. Το κυρίως γεύμα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων που έχει ανάγκη ο οργανισμός, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λαχανικά, ενώ ενδιάμεσα προστίθενται και μερίδες φρούτων».

Όσο για το αποτέλεσμα; «Κατά μέσο όρο κάποιος μπορεί να χάσει έως και 4,5 κιλά εφόσον το ακολουθήσει για ένα μήνα. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από το μεταβολισμό του, αλλά και από τη φυσική του δραστηριότητα» επισημαίνει η κ. Ποντικέρη. Προβλέπεται ακόμα κι ένα προαιρετικό γεύμα πριν τον ύπνο, τις ημέρες που το πρόγραμμα είναι σχετικά ελαφρύ.


ΔευτέραΠρωινό: 1 φλιτζ. γάλα 2%, ¾ φλιτζ. βρόμη
Σνακ: 1 φλιτζ. φράουλες
Μεσημεριανό: 1 φλιτζ. φασολάκια, 30 γραμμ. τυρί φέτα, 2 φλιτζ. αγγουροντομάτα, 4 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Σνακ: 1 μπανάνα
Βραδινό: Τονοσαλάτα (90 γραμμ. τόνο, 2 φλιτζ. σαλάτα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης)
Πριν τον ύπνο: 1 γιαούρτι 2%

ΤρίτηΠρωινό: 1 γιαούρτι 2%, ¾ φλιτζ. βρόμη, 1 κ.γ. μέλι
Σνακ: 1 φλιτζ. κεράσια
Μεσημεριανό: 150 γραμμ. σαρδέλες φούρνου, 2 φλιτζ. αγγουροντομάτα, 3 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Σνακ: 1 φλιτζ. φράουλες
Βραδινό: Πίτα με λαχανικά (1 κυπριακή πίτα, ½ γιαούρτι 2%, ½ κ.γ. άνηθο, ½ αγγούρι και ½ ντομάτα, όλα ψιλοκομμένα, 30 γραμμ. τυρί φέτα τριμμένη, πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας, καρότο τριμμένο)

Τετάρτη
Πρωινό: 1 φλιτζ. γάλα 2%, ¾ φλιτζ. βρόμη
Σνακ: 1 μπανάνα
Μεσημεριανό: Γεμιστά (2 πιπεριές με γέμιση ¼ φλιτζ. ρύζι, 60 γραμμ. τυρί φέτα, 2 φλιτζ. αγγουροντομάτα, 3 κ.γ. ελαιόλαδο)
Σνακ: 1 φλιτζ. φράουλες
Βραδινό: 1 γιαούρτι 2%, ½ μήλο ψιλοκομμένο, 4 κ.γ. βρόμη, 1 κ.γ. μέλι, κανέλα

ΠέμπτηΠρωινό: 1 φλιτζ. γάλα 2%, ¾ φλιτζ. βρόμη
Σνακ: 1 φλιτζ. κεράσια
Μεσημεριανό: 150 γραμμ. μοσχαρίσιο κρέας (μαγειρεμένο), ½ φλιτζ. ρύζι μπασμάτι, 2 φλιτζ. αγγουροντομάτα, 3 κ.γ. ελαιόλαδο
Σνακ: 2 αχλάδια
Βραδινό: Ομελέτα με 2 αυγά ολόκληρα και συνοδευτικό 2 φλιτζ. σαλάτα με 3 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

ΠαρασκευήΠρωινό: 1 γιαούρτι 2%, ¾ φλιτζ. βρόμη, 1 κ.γ. μέλι
Σνακ: 1 μπανάνα
Μεσημεριανό: 1 φλιτζ. αρακά, 2 φλιτζ. αγγουροντομάτα, 3 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Σνακ: 1 φλιτζ. φράουλες
Βραδινό: Τοστ (2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα γαλοπούλα light) και συνοδευτικό 2 φλιτζ. σαλάτα με 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Πριν τον ύπνο: 2 αποξηραμένα δαμάσκηνα

ΣάββατοΠρωινό: 1 φλιτζ. γάλα 2%, ¾ φλιτζ. βρόμη
Σνακ: 1 αχλάδι
Μεσημεριανό: 2 μπιφτέκια λαχανικών
Σνακ: 2 φλιτζ. φράουλες
Βραδινό: 1 γιαούρτι 2%, ½ μήλο ψιλοκομμένο, 4 κ.γ. βρόμη, 1 κ.γ. μέλι, κανέλα
Πριν τον ύπνο: 10 αμύγδαλα

ΚυριακήΠρωινό: 1 γιαούρτι 2%, 1 κ.γ. μέλι, ¾ φλιτζ. βρόμη
Σνακ: 1 φλιτζ. φράουλες
Μεσημεριανό: 120 γραμμ. στήθος κοτόπουλου, 1 πατάτα ψητή, 2 φλιτζ. αγγουροντομάτα, 3 κ.γ. ελαιόλαδο
Σνακ: 1 φλιτζ. κεράσια
Βραδινό: Σαλάτα Caesar (2 φλιτζ. σαλάτα, 90 γραμμ. στήθος κοτόπουλου, 10 γραμμ. κρουτόν, 2 κ.γ. ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα)


Πώς θα φτιάξετε μπιφτέκια λαχανικών
Υλικά1 πατάτα μέτρια, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 2 κόκκινες πιπεριές, μαϊντανός, δυόσμος, 1 κρόκος αυγού, 30 γραμμ. τυρί φέτα, 2 φλιτζ. αγγουροντομάτα, 2 κ.γ. ηλιέλαιο.

Εκτέλεση1. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες. Τις βράζετε σχεδόν 15'. Τις λιώνετε με ένα πιρούνι και τις αφήνετε 5' να κρυώσουν.
2. Ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα υλικά και τρίβετε το τυρί στον τρίφτη. Αλατοπιπερώνετε. Τα ανακατεύετε όλα καλά μαζί με τις πατάτες και τον κρόκο αυγού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Πλάθετε μπιφτέκια με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας από το μείγμα. Τα βάζετε σε πιατέλα με τρίμμα φρυγανιάς και τα πατάτε ώστε να καλυφθούν γύρω γύρω.
4. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 2 κ.σ. ηλιέλαιο, βάζετε τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα για 2' από κάθε πλευρά.