Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ: Μη ντρέπεστε για τα κιλά σας, παχαίνει!

Όσοι αισθάνονται ντροπή για το βάρος τους, έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Οι ειδικοί λένε ότι οι επικρίσεις για το βάρος, οδηγούν όσους είναι ήδη ευαίσθητοι να αναζητήσουν παρηγοριά στο φαγητό. Ερευνητές από το University College του Λονδίνου, δήλωσαν ότι η κρίση παχυσαρκίας θα μπορούσε να διευκολυνθεί εάν οι άνθρωποι-μεταξύ των οποίων και οι γιατροί- δεν έκαναν διακρίσεις για το βάρος . Επίσης οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα για το βάρος τους.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Σάρα Τζάκσον , συμβουλεύει τους γιατρούς να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «λίπος», όπου αυτό είναι δυνατό και να την αντικαταθιστούν με τους όρους «υπέρβαροι ή παχύσαρκοι».
Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 3.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν έαν είχαν υποστεί διακρίσεις λόγω του βάρους τους και ζυγίστηκαν δύο φορές, με διαφορά τεσσάρων ετών. Ένα 5% απάντησε ότι είχε υποστεί μια διαφορετική συμπεριφορά λόγω του βάρους του, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 33%, μεταξύ των ατόμων που ήταν πολύ υπέρβαρα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, διαπίστωσε ότι εκείνοι που ήταν θύματα της «λίπο-διαπόμπευσης» πήραν 2 κιλά κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν επικριθεί για το βάρος τους, έχασαν κιλά, έστω και λίγα. Η Δρ Τζάκσον, δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι διακρίσεις βάρους δεν ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους , αλλά επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση».
Σύμφωνα με την έρευνα, το άγχος για τις διακρίσεις σχετικά με το βάρος αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για ανθυγιεινά και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Και έχει αποδειχθεί επίσης ότι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο σίγουροι για τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους φυσική δραστηριότητα,με αποτέλεσμα να την αποφεύγουν.