Πολλές celebrities, ανάμεσά τους οι Τζένιφερ Άνιστον, Χάιντι Κλουμ και Χάλι Μπέρι, του χρωστούν την καλλίγραμμη σιλουέτα τους. Τα βιβλία του γίνονται μπεστ σέλερ σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ο ίδιος δέχεται συχνά προσκλήσεις στις εκπομπές της Όπρα και του dr. Oz για να μιλήσει σχετικά με το επιτυχημένο διατροφικό του πλάνο. Ο λόγος για τον γκουρού του wellness Χόρχε Κρουζ, ο οποίος ισχυρίζεται πως ξέρει το μυστικό για άψογη σιλουέτα.
Στο βιβλίο του The 100: Count Only Sugar Calories and Lose Up to 18 Lbs. in 2 Week(Εκατό: Μετρήστε μόνο τις θερμίδες της ζάχαρης και χάστε περισσότερα από οκτώ κιλά σε δύο εβδομάδες, εκδ. William Morrow) αποκαλύπτει το κλειδί της επιτυχίας. Πρόκειται για τον έλεγχο αποκλειστικά και μόνο των τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αφού αυτές βάζουν τρικλοποδιά στην προσπάθειά μας να κατακτήσουμε τις ιδανικές αναλογίες.
Όπως φανερώνει και ο τίτλος του βιβλίου, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θερμίδων από γλυκά είναι 100 kcal καθημερινά. Μιλάμε όμως μόνο για τα επιδόρπια; Η απάντηση είναι «όχι». Ο ειδικός σπεύδει να εξηγήσει το γιατί, επικαλούμενος μάλιστα και μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ: «Ακόμα και υγιεινές επιλογές σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει λόγω της δομής των υδατανθράκων, οι οποίοι συνιστούν αλυσίδες μορίων σακχάρου (ένα σάκχαρο αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο)».
Συνεπώς οι συγκεκριμένες τροφές λειτουργούν όπως ακριβώς και η ζάχαρη, αφού στην ουσία συμβάλλουν και αυτές στην άνοδο των επιπέδων της ινσουλίνης. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να υπολογίζουμε και τις προσλαμβάνουσες θερμίδες των υδατανθράκων (αμυλούχα λαχανικά, ζυμαρικά, αλεύρι, φρούτα, ψωμί κ.ά.). Ο Κρουζ μάς υπενθυμίζει πως πολλά γαλακτοκομικά και σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη ή υποκατάστατα, γι’ αυτό και θα πρέπει να εξετάζουμε καλά τις ετικέτες προτού αγοράσουμε οτιδήποτε.
Πείτε «ναι»
Με τι μπορούμε να γεμίσουμε άφοβα το πιάτο μας; Με τροφές δίχως ζάχαρη, θα πει ο συγγραφέας. Ποιες είναι αυτές; Λαχανικά όπως μπρόκολο, πιπεριές, ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια κ.ά. Είναι επίσης πρωτεΐνες (κοτόπουλο, μπέικον, μοσχάρι, γαλοπούλα κ.λπ.), ψάρια και θαλασσινά, λίπη (βούτυρο, φυτικά έλαια), τυροκομικά προϊόντα, άλευρα από αμύγδαλο, καφέ, βότανα και μπαχαρικά, ξηροί καρποί και τσάι.
Καταναλώνετε τρία κυρίως γεύματα και δύο σνακ καθημερινά. Γεμίστε το πιάτο σας με τρόφιμα sugar free, αλλά μην το παρακάνετε. Όταν αισθανθείτε πως κοντεύετε να χορτάσετε, είναι καλύτερο να σταματήσετε. Οι 100 επιτρεπόμενες θερμίδες από πηγές ζάχαρης μπορούν να καταναλωθούν στο σύνολό τους σε ένα μόλις γεύμα, όμως είναι προτιμότερο να τις μοιράζετε μέσα στην ημέρα.
Παράλληλα ο ειδικός μάς προτρέπει να πούμε «όχι» σε υποκατάστατα όπως η φρουκτόζη, ουσία που πηγαίνει απευθείας στο αίμα εκτοξεύοντας τα επίπεδα της ινσουλίνης. Αντίθετα μας προτείνει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (π.χ. καστανό ρύζι), αφού αυτή προκαλεί σταδιακή αύξηση της ινσουλίνης.
Φυσικά, προτού αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα, καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.
Με τι μπορούμε να γεμίσουμε άφοβα το πιάτο μας; Με τροφές δίχως ζάχαρη, θα πει ο συγγραφέας. Ποιες είναι αυτές; Λαχανικά όπως μπρόκολο, πιπεριές, ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια κ.ά. Είναι επίσης πρωτεΐνες (κοτόπουλο, μπέικον, μοσχάρι, γαλοπούλα κ.λπ.), ψάρια και θαλασσινά, λίπη (βούτυρο, φυτικά έλαια), τυροκομικά προϊόντα, άλευρα από αμύγδαλο, καφέ, βότανα και μπαχαρικά, ξηροί καρποί και τσάι.