Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Eκπαιδεύστε το μεταβολισμό σας για να μην ξαναπαχύνετε ποτέ

Ο διάσημος γκουρού του wellness Ντίπακ Τσόπρα και ο καθηγητής νευρολογίας Ρούντολφ Τάνζι μάς δείχνουν τον τρόπο.

Τα πάντα… ρει
Οι δύο επιστήμονες επιστρατεύουν τις πιο πρόσφατες έρευνες από τον κλάδο της γενετικής και της βιολογίας για να στηρίξουν τη θεωρία τους καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια δεν είναι κάτι στατικό, όπως νομίζαμε. Αντίθετα είναι εξαιρετικά... ρευστά και αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το τι σκεφτόμαστε, τι κάνουμε, τι τρώμε. Αλλάζοντας, δηλαδή, τον τρόπο ζωής μας μπορούμε να μεταβάλουμε και τη γονιδιακή μας δραστηριότητα και να πετύχουμε όλα όσα ονειρευόμαστε: από άψογη σιλουέτα μέχρι ανέμελη διάθεση.

Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό και ποιες είναι εκείνες οι συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε για να το καταφέρουμε; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο βιβλίο Super Genes: Unlock the Astonishing Power of Your DNA for Optimum Health and Well-Being (Σούπερ Γονίδια: Ξεκλειδώστε τις εκπληκτικές δυνάμεις του DNA σας για βέλτιστη υγεία και ευεξία, εκδ. Harmony). Η καινούρια έκδοση μάλιστα έρχεται την καλύτερη στιγμή, στην αυγή του νέου χρόνου. Τώρα που θέτουμε φιλόδοξους στόχους και είμαστε αποφασισμένες όσο τίποτα να τους κάνουμε πράξη.
Οι Τάνζι και Τσόπρα τονίζουν, λοιπόν, πως για να αλλάξουμε τον εαυτό μας -προς το καλύτερο φυσικά-, πρέπει να ξεφύγουμε από τα στεγανά του γενετικού μύθου. Και για να μας πείσουν, οι ίδιοι επικαλούνται τα πορίσματα της επιγενετικής επιστήμης, σύμφωνα με τα οποία διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν καθοριστικά τα γονίδιά μας, αφού έχουν τη δύναμη να τα ενεργοποιήσουν ή να τα απενεργοποιήσουν αντίστοιχα. Σκεφτείτε την όλη διαδικασία σαν ένα διακόπτη που ανάβει και σβήνει ανάλογα με την κίνηση που κάνετε.
Ο Τσόπρα εξηγεί ότι μόνο 5% των γονιδίων μας παραμένουν αμετάβλητα, όπως αυτά που ευθύνονται για το χρώμα των ματιών μας. Αντίθετα το 95% επηρεάζεται από τα πάντα. Στο χέρι μας είναι, λοιπόν, να τα φέρουμε με το… μέρος μας διαμορφώνοντας τη γονιδιακή δραστηριότητα όπως επιθυμούμε.