Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Τροφές που επιταχύνουν το ρυθμό του μεταβολισμού


Συγκεκριμένες τροφές έχουν ιδιότητες που δίνουν το σύνθημα στον οργανισμό να χάσει βάρος και να κάψει τα πρόσθετα κιλά, συμβάλλουν στη μείωση της επιθυμίας για τυποποιημένες τροφές, ενώ δίνουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.
Μπορείτε να συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές σε οποιοδήποτε λογικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, δηλαδή να καταναλώνετε τουλάχιστον από 1.200 θερμίδες την ημέρα. Θα δώσουν στον μεταβολισμό σας την ώθηση, που χρειάζεται για να χάνει βάρος πιο γρήγορα.

Μήλα

Αυτά τα θαύματα της φύσης, έχουν κερδίσει δικαιολογημένα την φήμη ότι κρατάνε το γιατρό μακριά, όταν τρώμε ένα την ημέρα. Τώρα αποδεικνύεται ότι μας βοηθάνε να κάψουμε και το λίπος.
Πρώτα απ' όλα, ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας με ασφαλή και απαλό τρόπο , και τα διατηρούν υψηλά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Το αποτέλεσμα είναι ότι μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Δεύτερον, είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών στην αγορά. Ο τύπος αυτών των ινών εμποδίζει τον πόνο που προκαλεί η πείνα διατηρώντας σταθερό το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.
Ένα μήλο μετρίου μεγέθους δίνει μόνο 81 θερμίδες, και δεν περιέχει καθόλου νάτριο, κορεσμένα λίπη ή χοληστερίνη. Ένα πρόσθετο όφελος για την υγεία είναι ότι μειώνει το ήδη υπάρχον επίπεδο χοληστερίνης, καθώς επίσης και την αρτηριακή πίεση.

Ψωμί

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι γεγονός ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το ψωμί. Εκείνο που παχαίνει είναι το βούτυρο, η μαργαρίνη ή το τυρί, με τα οποία συνήθως αλείφουμε το ψωμί, και όχι το ίδιο το ψωμί.
Το ψωμί είναι μια φυσική πηγή ινών και υδατανθράκων και έχει θέση σε μια δίαιτα. Το μυστικό είναι να τρώμε μαύρο, πλούσιο σε φυτικές ίνες ψωμί , όπως ολικής αλέσεωςπολύσποροσίκαλης κ.λ.π. Μια μεσαία φέτα ψωμιού έχει 60 ή 70 θερμίδες (μερικά ψωμιά διαίτης έχουν μόνο 40 θερμίδες ανά φέτα) και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι το καλύτερο και σταθερότερο καύσιμο του οργανισμού.

Γκρέιπφρουτ

Υπάρχει σοβαρός λόγος που αυτή η παραδοσιακά διαιτητική τροφή πρέπει να γίνει μέρος μιας δίαιτας. Βοηθάει πράγματι να διαλύεται το λίπος και η χοληστερίνη , σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου της Φλόριντα. Ένα μέτριου μεγέθους γκρέιπφρουτ έχει μόνο 74 θερμίδες αλλά παρέχει 15 γραμμάρια πηκτίνης (της ειδικής ίνας που συνδέεται με την μείωση της χοληστερίνης και του λίπους) , είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο και δεν περιέχει καθόλου λίπος ή νάτριο.
Συγχρόνως, είναι πλούσιο σε φυσικούς γαλακτοματοποιητές, που καταπολεμούν το λίπος και τη χοληστερίνη. Το πρόσθετο όφελος είναι ότι ενισχύει τον οργανισμό στην μάχη κατά της δημιουργίας αθηρωματικών πλακών ή σκλήρυνσης των αρτηριών, που οδηγούν στις καρδιοπάθειες. Δοκιμάστε το με κανέλα που μειώνει την πικρή γεύση του χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη.

Μουστάρδα

Δοκιμάστε τις πικάντικες ανατολικές γεύσεις, ειδικά αυτές που βρίσκονται στα ράφια με τα εξωτικά τρόφιμα. Ακριβώς όπως η καφεΐνη και η φαρμακευτική ουσία εφεδρίνη, η μουστάρδα επιταχύνει τον μεταβολισμό. Η διαφορά είναι ότι η μουστάρδα είναι ασφαλής και φυσική. Μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε μέρα και πραγματικά έχει αποτελέσματα. Επιταχύνει τον μεταβολισμό κατά 20-25% για αρκετές ώρες. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει 45 θερμίδες περισσότερες για κάθε 700 θερμίδες που καταναλώνει.

Πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές ανήκουν την ίδια κατηγορία με την καυτερή μουστάρδα. Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα, αρκεί όσο περιέχουν οι σάλτσες. Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και C, περιέχουν άφθονο ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, μεγάλες ποσότητες φυσικών ινών, δεν έχουν λίπος, ελάχιστο νάτριο και μόνο 24 θερμίδες σε κάθε φλιτζάνι.

Σπανάκι

Το σπανάκι τα έχει όλα, ακόμα και την ικανότητα να μειώνει την χοληστερίνη, να αυξάνει τον μεταβολισμό και να καίει το λίπος. Ίσως γι' αυτό το σπανάκι να θεωρείται ο «βασιλιάς των λαχανικών». Πλούσιο σε σίδηρο, βήτα καροτίνη, και βιταμίνες C και Ε , μας δίνει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Σούπες

Οι σούπες έχουν ιδιότητες ευεργετικές για την υγεία. Βέβαια όχι οι έτοιμες, που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετς, αλλά η παραδοσιακή σπιτική σούπα βοηθά στην απώλεια βάρους.
Μια μελέτη του Κολεγίου Ιατρικής Baylor στο Χιούστον έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν ένα μπολ σούπα πριν το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό έχασαν περισσότερο βάρος από άλλους που έκαναν δίαιτα χωρίς σούπες, και μάλιστα όσο περισσότερη σούπα έτρωγαν τόσο περισσότερο βάρος έχαναν και διατηρούσαν το βάρος τους περισσότερο καιρό. Φυσικά την διαφορά κάνει το είδος της σούπας. Κρεμώδεις σούπες ή αυτές που γίνονται με μοσχάρι ή χοιρινό δεν είναι ότι καλύτερο. Προτιμήστε τις χορτόσουπες και σούπες από υγιεινά δημητριακά.

http://www.fagitorama.gr